Piroska

Összeállt a Nemzeti Filharmonikusok 2004/2005-ös évadja

2004.04.30. 00:00

Programkereső

Különleges évadnak ígérkezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2004/2005-ös szezonja, amelynek programját Kocsis Zoltán főzeneigazgató úgy állított össze, hogy a ritkábban játszott művek mellett helyet kaptak benne a jól ismert darabok is, ezek azonban a műsorszerkesztésnek, illetve az interpretációnak köszönhetően sok esetben új megvilágításba kerülhetnek.

„Mindenféle szempontból sikeresek vagyunk” – mondta az NFZ sajtótájékoztatóján Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója. Elsősorban persze szakmailag és művészileg értette, pénzügyileg kevésbé, mivel megszorításokra volt szükség, ám ennek ellenére minden tervezett koncertet megtartanak a következő évadban vidéken és a fővárosban egyaránt.

A legnagyobb változás a hazai hangversenyéletben, így az NFZ életében is a 2005 januárjában nyíló Művészetek Palotája s benne a Nemzeti Hangversenyterem. Ebből következik a jövő évad egyik újdonsága, hogy a szezont kétfelé osztották. A zenekar őszi-téli bérleteik hangversenyeit még a Zeneakadémián tartják, de a két sorozat közös záró koncertjének helyszíne 2005 februárjában már az új helyszínen lesz – mintegy átvezetésként két tavaszi bérletükhöz.

Az ifjabb közönségnek két sorozatot ajánlanak. Az 5-12 évesek három hangversenyen ismerkedhetnek meg a különböző hangszercsoportokkal (vonósok, fúvósok, ütősök) Dunai Tamás műsorvezetésével; a 12-18 éveseknek szánt koncertek pedig egy-egy érdekes témakört járnak körül Antal Mátyás szerkesztésében és vezényletével, Batta András kalauzolásával.

6c560599-0901-40a3-9250-0c6a8315cfb1

A következő szezonban is kitűnő külföldi és magyar vendégművészek lépnek fel a zenekarra és az énekkarral, többek között Theodor Guschlbauer osztrák, valamint Roberto Minczuk brazil karmesterek. Kobayashi Ken-Ichiro őszi koncertjén Kocsis Zoltán is pódiumra lép Liszt Esz-dúr zongoraversenyének szólistájaként. A szólisták között hallhatjuk majd Michel Dalberto, Ilya Gringolts, Patricia Kopatchinskaja vagy Julian Rachlin muzsikáját, illetve olyan magyar művészeket, mint Kelemen Barnabás, Korondi Anna, Perényi Miklós, Németh Judit és Ránki Dezső.

A jövő évad bérleteit május 3-tól lehet megvásárolni az ismert budapesti jegyirodákban, illetve megrendelhetők a Nemzeti Filharmonikusok honlapján (www.filharmonikusok.hu), ahol megtalálható a zenekar teljes koncertprogramja is.