Konrád, Tivadar

Ágens: Opera mea /kortárs opera

2004.05.01. 00:00

Programkereső

Ágens a Tenebrae (TRAFÓ), a Meus (Budapesti Őszi Fesztivál), Sztravinszkij: Tavaszi áldozat-improvizáció kórusműve (B.SCH szóló I. - MU) és a Purcell piknolepszia kortárs operája (Millenáris Teátrum) után most az e munkáiból is idéző, egyetlen tételből álló Opera mea-t hallhatja a közönség.
0d8fbd3b-693d-438f-828a-2679b606166b

Az Opera Mea-ban a fő hangsúlyt a két hang által vezetett (Ágens, Kiss Viktória), zenei részleteket egy művé „fogalmazott” kamarazene kapja, melyben nagy szerepe van az improvizációnak, a latin nyelv mint szakrális közvetítő anyag használatának. Ágens a klasszikus zene területéről érkezett kiváló zenészekkel dolgozik együtt, akikkel megtalálta új zenei stílusát.

„... Kiss Viktória klasszikus képzettségű, gyönyörű szopránja kontrasztja volt Ágens karcos, mélyről jövő, gyakorlatilag minden női hangfekvést átölelő, ördögien változó tónusainak...” (Végső Zoltán: Ágens lajtorjája – Élet és Irodalom, 2004. február 27.)

„Ágens költészeteként is felfogható égövi hangutazásai a hazai kortárs zenei műfajok egy igen izgalmas megnyilvánulása. Dalaiban, hangkölteményeiben a modern ember önmagával vívott értelmi, érzelmi és szellemi harca, útkeresése fedezhető fel…” (Periferic Records ajánlója)

Ágens előadását május 21-én, este nyolc órától láthatják az érdeklődők a Trafó – Kortárs Művészetek Házában (1094 Budapest, Liliom u. 41.). Ágens mellett fellép Kiss Viktória (ének), Stollár Xénia (viola da gamba), Jávorka Ádám (brácsa), valamint Panyik Lajos (ütők). A belépőjegy ára 1000 forint.