Auguszta

Új HUNGARICUM született – Újjáéledő mecenatúra

2004.05.01. 00:00

Programkereső

A kultúra és az üzleti világ ritka szerencsés találkozásának eredményét tekinthetik meg a látogatók május 2-ig a Millenáris Park Fogadójában. A Budapest Music Center (BMC) Magyar Zenei Információs Központjának zenepavilonját először láthatja a magyar közönség.

A BMC célkitűzése 1996-os alapítása óta a jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása, aktív részvállalás a magyar zenei kultúra világban elfoglalt méltó helyének kialakításában. A BMC által fejlesztett és gondozott ingyenes internetes adatbázis a kortárs magyar zeneművekről és a mai magyar zenei élet szereplőiről ad információt. Az immár mintegy 1000 zeneszerző, zeneművész, zenekar és kórus, valamint 3800 kortárs magyar zenemű adatait tartalmazó adattár szoftvere 2003 őszén mind struktúrájában, mind megjelenésében megújult. Januártól az interneten digitalizált hangfelvételek is hallgathatók.

„A Magyar Zene Pavilon igen látványos formában kívánja ráirányítani a nemzetközi figyelmet a magyar zenei értékekre. A legmodernebb audiovizuális- és számítástechnika alkalmazása, valamint a Pavilon teljes látványvilága mind-mind ennek a célnak a szolgálatában állnak. Azt szeretnénk, hogy amikor újdonsült uniós tagként kiállítjuk a Pavilont Párizsban vagy Amszterdamban, mindenki egyenrangú kulturális partnerként tekintsen Magyarországra" – mondta Gőz László, a Budapest Music Center alapítója.

A Központ az adatbázisát és digitális zenei gyűjteményét a Flag Informatikai Rt. által adományozott nagyteljesítményű transtec szerveren tárolja. A Flag Rt. 2003 szeptemberében csatlakozott a nagyszabású projekthez, amelynek keretében a magyar zenei felvételek digitalizálásához és tárolásához elengedhetetlen transtec gyártmányú eszközöket, egy transtec 2600L Intel Xeon 2.4 GHz szervert és egy transtec 7600-as háttértárolót adományozott a BMC-nek, valamint a további üzleti együttműködés révén kivitelezte a Magyar Zenei Információs Központ működéséhez, működtetéséhez szükséges rendszerintegrációs és hálózatépítési megoldásokat is.

A BMC Magyar Zenei Információs Központ mintegy 10 millió forintos informatikai fejlesztésének egynegyedét a Flag állta, a Központ teljes beruházása megközelíti a 25 millió forintot.

„A közös esemény jól demonstrálja missziónk megvalósíthatóságát. A XXI. századra az informatika mindennapi életünk észrevétlen részévé vált, emberközeli lett. A Magyar Zenei Pavilon mozgatórugója az informatika, ám csak láthatatlan eszköze a képpel és hanggal történő, látványos szórakoztatásnak” – mondta Kasos Mihály, a Flag Rt. vezérigazgatója.