György

A fényírók is csatlakoztak

2004.05.03. 00:00

Programkereső

Idén a győri Mediawave záróprogramjai szinte beleolvadtak a helyi uniós csatlakozási ünnepségek műsoraiba. Szombaton viszont a fényírók már a komáromi Monostori Erődöt ostromolták meg, ahol egész napos majálist tartottak.

A Mediawave utolsó napjainak eredeti forgatókönyvét idén többször is átírták a hét végi uniós csatlakozási ünnepségek. Péntek este, a fesztivál záróceremóniáján is majdnem több szó esett az európai csatlakozásról, mint a rendezvénysorozat filmes mustrájának produkcióiról. Durst György, a filmes szemle szervezője megjegyezte, ő bizony a csatlakozás után sem hajlandó megváltozni, ugyanaz akar lenni, aki volt. Mint ahogy a Mediawave-nek sincs arculatváltásra szüksége, hiszen a tizennégy évvel ezelőtt elindított seregszemle már jó ideje az európai alternatív fesztiválok élvonalába tartozik. Csatlakozás ide vagy oda, azon sem kívánnak módosítani, hogy minden évben több kelet-közép-európai és posztszovjet államból való alkotót hívnak meg. A fesztivál egyik leghangulatosabb koncertjét egyébként a Magyarországon sokat megforduló francia Miquéu Montanaro által vezetett etnozenei workshop résztvevői adták a záró napot megelőző éjszakán. A nagyszerű, kifejezetten a fesztivál időtartamára öszszejött csapatban zenélt és énekelt baskír, török és kurd előadó. A koncert nem ért véget a zsinagógában. A Sarikamis elnevezésű kurd duó vezetésével a zsinagóga kertjében táncos mulatsággal folytatódott a buli.

Pénteken, a csatlakozás előtti órákban minden győri intézmény bizonyítani akart, párhuzamosan folytak az események több helyszínen. A zsinagógában az avantgárd dzsessz egyik legnagyobb sztárja, az amerikai szaxofonos John Zorn és csapata adott koncertet. A formáció vezéralakja féloldalt állt a színpadon. Egyik kezével virtuóz módon bűvölte szaxofonját, másikkal karmester módjára vezényelte együttesét. Egymást követték a metál hangvételű és a líraibb számok. Aki nagyon belefeledkezett a muzsikába, az bizony lemaradt a Rába-parti csatlakozási ünnepi tűzijátékról. A Puerto Ricó-i La PVC Salsa Band koncertjéről viszont nem lehetett lekésni, mert a meghirdetettnél több mint két órával később, jóval éjfél után léptek színpadra a Széchenyi téren. Szerencsére akik kitartottak, nem csalódtak, a kilenctagú zenekar igencsak megtáncoltatta az akkor még csak néhány perce az unióba megérkezett közönséget.