Béla

Nem tizedelték meg a fesztiválokat

2004.05.06. 00:00

Programkereső

Az idei támogatás ugyan némiképp elmarad a tavalyitól - a korábbi 3 - 3 és fél milliárd helyett a teljes keretösszeg csak megközelíti a 3 milliárdot - de semmiképpen nem 200 millió, mint az több sajtóorgánumban elterjedt. Az elmúlt napokban nem egy televíziós és rádióműsor, valamint újságcikk értelmezte úgy, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram úgynevezett ad hoc bizottsága által április végén szétosztott 200 millió forint a magyarországi rendezvények összes támogatása.

A kulturális fesztiválok területén is érzékelhetőek lesznek a költségvetési megszorítások, de közel sem olyan mértékben, hogy az megtizedelné a fesztiválok büdzséjét. Félreértés lehet a sajtóban több helyütt is megjelent hír, miszerint a tavalyi támogatásoknak a tizedére sem számíthatnak a művészeti fesztiválok szervezői a 2004-es évben. Erről Szabó Ildikó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) főosztályvezető-helyettese tájékoztatta a Népszavát. A kulturális tárca közleménye szerint több mint 1,3 milliárd forinttal támogatja 2004-ben a minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alapprogram a különböző fesztiválokat. A tárcák közötti együttműködéseknek köszönhetően azonban a felhasználható teljes forrásösszeg meghaladja a két és fél milliárd forintot. Mivel a művészeti fesztiválok hosszú távú támogatása több tárcát érintő feladat, ezért a NKÖM egy évvel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményezett az érintett tárcákkal és azok szervezeteivel. Ennek eredményeképpen a kulturális tárca együttműködik a Gazdasági és Közlekedési, a Gyermek- és Ifjúsági, valamint a Belügyminisztériummal, de egyeztet a Miniszterelnöki Hivatallal és a Fővárosi Önkormányzattal is. Az együttműködéseknek köszönhetően a két és fél milliárd forintot is meghaladja az összes támogatás: a kulturális tárca az országos jelentőségű kulturális turisztikai fesztiválok és programsorozatok támogatására 1,2 milliárd forintot különített el, míg a gazdasági minisztériummal közösen a kistérségi hatású, turisztikai vonzerőt jelentő fesztiválokra 200 millió forintot bocsátanak a szervezők rendelkezésére. A turisztikai célelőirányzatból további 580 millióra számíthatnak a fesztiválok, az ifjúsági rendezvénysorozatokat a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 90 millióval segíti. A Miniszterelnöki Hivatal az Európai Unióhoz történő csatlakozás méltó megünneplésére 380 millió forintot szánt, a Fővárosi Idegenforgalmi Alap 2004-es támogatásai megközelítik a 65 milliót. Szabó Ildikó szerint mindezek mellett további keretösszegekre lehet még számítani, mihelyst a regionális turisztikai irodák kiírták a saját pályázataikat. Ezek a lehetőségek is beszűkültek ebben az évben - tette hozzá a főosztályvezető-helyettes. Kérdésünkre elmondta, körülbelül 3 milliárd forint volt a tavalyi évben a teljes keret.

Az idei pályázatok közül kiemelkedik az, amelyet a gazdasági és a kulturális tárca közösen írt ki a kistérségi hatású, turisztikai vonzerőt jelentő fesztiválok támogatására. Ehhez a két tárca 100-100 millió forintot adott. A 664 beérkező pályázat értékelése és a döntés során a Nemzeti Kulturális Alapprogram Kultúra és Turizmus ad hoc szakkollégiuma kiemelte a már évek óta sikeres, az egyes régióknak arculatot adó fesztiválokat, illetve a példaértékű kistérségi összefogással megvalósuló programsorozatokat. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Turisztikai Hivatalánál arról is tájékoztatták lapunkat, hogy a fesztivál- és rendezvényszervezők jelentős része élt tavaly azzal a lehetőséggel, hogy a Széchenyi Turizmusfejlesztési Program keretében 2004. évi rendezvény megvalósítására pályázott. A pályázat keretében akkor több mint 330 millió forintnyi támogatásról született döntés. Ennek megfelelően 2003-ban nemcsak a tárgyévben megvalósuló, hanem az idén megrendezésre kerülő rendezvényekre is lehetett pályázni. "Ez egy paradigmaváltást jelentett a támogatáspolitikában, ami a rendezvények és programok megvalósításának jobb és átláthatóbb tervezését eredményezi"-fogalmaz a szaktárca közleménye.