Ervin

Vendégünk lesz Zubin Mehta

2004.05.06. 00:00

Programkereső

Csillagok randevúja címmel, a Raiffeisen Bank támogatásával nagyszabású koncertsorozatot indít a Filharmónia Budapest Kht. – jelentette be Igric György ügyvezető igazgató.

A sorozat szeptember 26-án, a Cseh Filharmonikusok estjével kezdődik a zeneakadémián. A világhírű orosz származású csellóművész, Mischa Maisky közreműködésével, Zdenek Mácal vezényletével Smetana, Dvorák és Janácek művei hangzanak el. Október 14-én a holland Residentorkest den Haag játszik a zeneakadémián: Brahms Hegedűversenyét David Frühwirth szólaltatja meg, az együttest Jaap van Zweden vezényli. Szenzációsnak ígérkezik a Northern Sinfonia of England budapesti vendégszereplése (október 30., zeneakadémia), melynek szólistája az egykor Herbert von Karajan által felfedezett klarinétművésznő, Sabine Meyer lesz; karmesterként pedig a nagyszerű osztrák hegedűművész, Thomas Zehetmair mutatkozik be. December 6-án az orosz Szemjon Bicskov vezényli a Kölni Rádió Szimfonikus Zenekara élén Mahler 3. szimfóniáját a kongresszusi központban. 2005. március végén már az új Nemzeti Hangversenyterem ad otthont a firenzei Maggio Musicale zenekar koncertjének, amit Zubin Mehta, a korszakos jelentőségű indiai karmester dirigál. A sorozat a Camerata Salzburg Bach műveiből összeállított estjével (június 8., zeneakadémia) zárul.

A Filharmónia Budapest Kht. nyári hangversenyeit az állatkertben, a budai Szent Anna-templomban, valamint Vácrátóton, Ráckevén, Keszthelyen, Kőröshegyen, Balatonfüreden, Felsőörsön és Paloznakon rendezi. Igric György az idei Budapesti Régi Zene Fórum programjáról is részletes tájékoztatást adott.

A május 18-án kezdődő és június 4-éig tartó fesztiválon megemlékeznek egy francia és egy német barokk zeneszerző, Charpentier és Biber halálának háromszázadik évfordulójáról. Vendégünk lesz a svájci–francia Ensemble 415, Jean-Francois Lombard francia énekes, Anneke Boeke holland blockflöteművész, Patrick Heinrichs német trombitaművész, valamint a világhírű belga Collegium Vocale Gent társulata, Philippe Herreweghe vezényletével. A historikus előadói irányzat hazai képviselői közül ezúttal is fellép a fesztiválon az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, az Aura Musicale és a Festetics Vonósnégyes.