Sándor, Ede

Csak vizsgával húzhatják

2004.05.10. 00:00

Programkereső

A fővárosi önkormányzat engedélyhez, szakmai vizsgához kötné az utcai zenélést. A tervet egyesek a rossz emlékű sanzon bizottsághoz hasonlítják, de a megkérdezett zenészek jó része várakozással néz a kezdeményezés elé, hiszen így megszűnne kiszolgáltatottságuk. Eddig ugyanis a rendőrség bármikor elkergethette a muzsikáló fiatalokat a közterekről.

Budapest forgalmasabb utcáin, terein - más nagyvárosokhoz hasonlóan - gyakran hangzik fel muzsika szó. A vak szintetizátoros az Örs vezér téri aluljáróban, vagy a fülsértő hangon zsoltárokat kántáló fiú a Ferenciek terén, jól ismert pesti figura. Az utcazene ugyanakkor korántsem szociális kérdés, művelői gyakran profi zenészek, konzervatóriumi hallgatók. A Budai vár, vagy a Vörösmarty tér turistalátványosságaihoz tartoznak, valószínűleg jobban megmarad a külföldiek emlékezetében a Richard Strausst játszó fiatal lány képe, mint a Savoyai szobor.

A Fővárosi Önkormányzat elérkezettnek látta az időt, hogy rendet vágjon az utcazenészek között. A terv szerint az évente megrendezett Utcazenész Fesztiválon mutathatnák be egy zsűri előtt tudásukat azok, akik zenélni szeretnének a jövőben a főváros terein.

Pagonyi András, aki évek óta harmonikázik Budapesten, és külföldi városok terein, jó ötletnek tarja a kezdeményezést. A Népszava kérdésére elmondta, hogy ez talán véget vetne a zenészek kiszolgáltatot6tságának, hiszen most a rendőrök bármikor elküldhetik őket. A Vörösmarty téren, vagy a Váci utcán fél óránál tovább még sohasem muzsikálhattak, s gyakran válogatott szitkokkal, minősíthetetlen stílusban kergették el a főiskolásból verbuválódott alkalmi zenekarukat. Mostanában leginkább a Nyugati Pályaudvar aluljárójában muzsikálnak, itt viszonylag békén hagyják őket. Pagonyi András elmondta, hogy tapasztalatai szerint számos nyugat-európai fővárosban a zenélni óhajtóknak meg kell keresniük az illetékes önkormányzatot, s néhány euró kifizetése után választhatnak a különböző helyszínek közül, ahol ennek fejében meghatározott ideig zavartalanul játszhatnak. Pagonyi elmondta, hogy korábban igyekezett engedélyt szerezni tevékenységéhez, végigjárta az illetékes kerületi, illetve a fővárosi önkormányzatot, de mindenki másra mutogatott. Egy helyütt, még ORI engedélyt is kértek tőle.

Szirmai László az Országos Szórakoztatózenei Központ igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy intézményüknél lehet szakvizsgázni azoknak, akik a vendéglátás területén akarnak működési engedélyt szerezni. Áfával együtt 25 ezer forint a vizsga költsége, és siker esetén a működési engedélyt idehaza és külföldön is időkorlátozás nélkül elfogadják. A vendéglátásban nagyon jól működik a szabályozás, sikerült leküzdeni a korábbi ellenállást. Szirmai hangsúlyozta, az utcazenészekre természetesen nem vonatkozik a szabályozás. A főváros tervéről szólva Szirmai László kijelentette, jó ötletnek tartja a kezdeményezést, hiszen nagyon fontos, hogy színvonalas produkciók szólaljanak meg a köztereken. Ha a főváros igényt tart közreműködésükre, szívesen rendelkezésükre bocsátják szakmai tapasztalataikat.

A terv kidolgozója, Ikvai-Szabó Imre, a főváros szociális és lakásügyi bizottság elnöke szerint a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő közterületekről szóló rendelet módosításával lehetne tiszta helyzetet teremteni a kérdésben. A területek adottak, hiszen megvannak a jól bejáratott, turisták által nagy számban látogatott városi terek. Ezeket kellene elosztani a tehetséges muzsikusok között. Ikvai-Szabó visszautasítja azt a sajtóban korábban napvilágot látott megjegyzést, mely a rossz emlékű sanzon-bizottsághoz hasonlította tervüket. A megméretetést a Petőfi Csarnokban nyár végén, ősz elején tartandó happening keretében tervezi a városatya, ahol a végső szót a közönség mondaná ki. A Petőfi Csarnok egyébként nyitott a tervre, ha júniusban elfogadja a közgyűlés a tervet, az idén már meg is rendezhetik az első utcazenész bulit a Városligetben. Ikvai-Szabó Imre szerint nem szigorítani, hanem épp ellenkezőleg, legalizálni akarják az utcai zenélést. Eddig ugyanis az utcai muzsikusok jó része nem kapott közterület-foglalási engedélyt, így tevékenységük szabályba ütköző volt. A jövőben a rostán sikeresen túljutott muzsikusok jelképes összegért - a terület frekventáltságától függően évi 1200-2400 forintért - zenélhetnének a város kiemelt közterületein. Ezzel az összeggel lerónák a közterület foglalási díjat, s befizetett csekket és az azonosító kitűzőt felmutatva megmenekülnének a rendőrség és a közterület-felügyelet zaklatásától.