Csilla, Noémi

Pinchas Zukerman

2004.05.10. 00:00

Programkereső

Pinchas Zukerman kivételes művészi teljesítményét világszerte tisztelik. A kritikusok csaknem negyven éve dícsérik zenei tehetségét és bámulatos technikáját, páratlan muzikalitása révén napjaink egyik legnagyobb művészének számít.
22451e14-7c53-4de4-922f-218c42ddfde5

Pinchas Zukerman 1948-ban született Tel Avivban. Nyolcéves korában kezdte meg zenei tanulmányait Fehér Ilonánál az izraeli konzervatóriumban és a tel avivi Zeneakadémián. Isaac Stern és Pablo Casals irányításával, az Amerika-Izrael Kulturális Alapítvány támogatásával és a Juilliard Iskola és a Helena Rubinstein Alapítvány ösztöndíjaival 1962-ben Amerikába ment, hogy a Juilliardban Ivan Galamiannál tanulhasson.

1967-ben első díjat nyert a 25. Leventritt Nemzetközi Versenyen, ezzel alapozta meg szólókarrierjét. Pinchas Zukerman karmesteri pályafutása 1970-ben kezdődött az Angol Kamarazenekarnál. Azóta a világ számos vezető együttesét dirigálta már. Hét évig volt a Saint Paul Kamarazenekar, három évig a londoni South Bank Festival, három évig a Dallasi Szimfonikusok Nemzetközi Nyári Zenei Fesztiváljának zeneigazgatója, valamint két évig a Dallasi Szimfonikusok első vendégkarmestere. Jelenleg a kanadai National Arts Centre Orchestra zeneigazgatója, és a Manhattani Zeneiskola Pinchas Zukerman Performance Programjának zeneigazgatója.

Pinchas Zukerman most kezdi harmadik évadját zeneigazgatóként a National Arts Centre Orchestra-nál. Igen gazdag diszkográfiával rendelkezik, több mint 100 lemeze jelent meg, melyek a hegedű- és brácsa-repertoár darabjainak széles skáláját ölelik fel. 21 Grammy-jelölést gyűjtött össze, kétszer nyert Grammy-díjat: 1980-ban "A legjobb kamarazenei előadásért" és 1981-ben "A legjobb klasszikus előadásért - Hangszeres szólista, zenekarral".