György

A Mike Stern Band újra Budapesten

2004.05.11. 00:00

Programkereső

A Világsztárok a Millenárison sorozat egyik visszatérő vendége Mike Stern, aki zenekarával ismét koncertezik Budapesten, ezúttal május 17-én, hétfőn. Stern 2002 végén új, Voices című lemezét mutatta be. Az időzítés most is jó, hiszen Stern legújabb lemeze – These Times címmel – az idei év elején jelent meg.
c1bd91f0-9dd4-4341-b581-e0f9e196a103

Mike Stern az elmúlt két évtized kiemelkedő jazz gitárosa félelmetes technikával, egyedi bebop játékmóddal, perzselő rockos futamokkal és szokatlan líraisággal. 12 évesen kezdett gitározni, de csak 20 éves kora körül foglalkozott először komolyan a profi zenész pálya gondolatával, miután felvették a világhírű Berklee Intézet jazz tanszakára. Itt együtt tanult Pat Methenyvel, Mick Goodrick-kal. 1976-ban ismerte meg Jaco Pastorius basszusgitáros fenomént és Don Alias ütőhangszerest, akik bevezették a fúziós jazz dzsungelébe. Az „előképzés” után, 1981-ben Miles Davis hívta meg zenekarába, akivel három albumot készített (We Want Miles, Man With The Horn, Star People) és rengeteget koncertezett, gitárszólóival pedig rendre nagy sikereket aratott. Azóta Mike Stern minden szólóalbuma eljut legalább a Grammy-jelölésig.

A legfrissebb, These Times című lemezt nem mindennapi közreműködőinek listája emeli ki az amúgy is remek Mike Stern-albumok sorából. Többek között a doboknál Dennis Chambers és Vinnie Colaiuta ül, a régi barát, Don Alias kongázik, a fiatal kora ellenére is remek kameruni Richard Bona bőgőzik, Béla Fleck bendzsózik, alt- és szopránszaxofonon pedig Kenny Garrett játszik. Örömünk tetőzne, ha Stern a budapesti koncertre is hozná magával ezeket a fiúkat. De talán túl szép lenne, ehelyett összeszokott és rutinos stúdiókísérő-zenekara adja a groove-ot Stern lebilincselő szólóihoz.

Km.: Mike Stern (gitár), Bob Franceschini (tenor szaxofon), Alain Caron (basszus), Lionel Cordew (dobok)

(Mike Stern koncert – Világsztárok a Millenárison, május 17. 20.00, Teátrum)