György

Új művészeti vezető a Budafest élén

2004.05.11. 00:00

Programkereső

Szimfonikus koncertek, operaelőadások, balettestek, jazzhangversenyek. Ismertették az idei Budafest nyári zenei fesztivál programját. Mivel a Budafest eddigi művészeti vezetője, Bán Teodóra a Fővárosi Szabadtéri Színpadok igazgatója lett, posztját Kesselyák Gergely az Operaház karmestere vette át.

Kezdő karmesterként az ember mindig elgondolkodik azon, hogyan kéne eldirigálni a Beethoven V. szimfóniáját ahhoz, hogy az más, extra, egyedi, és az enyém legyen. Aztán az embernek az évek során rá kell jönni, hogy ezek mind tévútra vezető próbálkozások. Ennek a fesztiválnak a vezetését nem azért kell átvenni, mert rossz, mert csőd van, mert meg kell váltani a világot. Ez az egyik legrangosabb fesztivál. Szeretném jól csinálni, természetesen rengeteg ötletem van – mondja Kesselyák Gergely.

- Milyen előadásokat láthatunk az idei nyáron?

- A Rigoletto, Szinetár Miklós rendezésében most kerül újonnan színre.

- A Budafest nyári programjai három helyszínen zajlanak, a Hilton szállóban, a Magyar Állami Operaházban, és a Szent István téren a Bazilika előtt.

- Így van, a Bazilika előtti téren szimfonikus koncerteket tartunk, amelyeknek a műsora szintén színes, öt különböző zenekar, öt karmesterrel lép föl, itt is a népszerű klasszikusoktól az egészen oldott, nyári estés programokig sok minden hallható.