Ervin

Új kulturális folyóirat indult

2004.05.12. 00:00

Programkereső

Nagy fába vágta fejszéjét Kálmán Gyöngyi Anna újságíró; útjára indított egy folyóiratot, ami havonta jelenik majd meg. Címe: Mai Magyar Kultúra. A lapot kedden mutatta be az alapító főszerkesztő, már az újságárusoknál van.

- Gondolt arra, hogy mekkora itt a verseny, meg fogja tudni állni a helyét?

- Verseny vitathatatlanul van, viszont hiányérzetem támadt, évek óta úgy érzem, hogy nincsen olyan jellegű kulturális kiadvány a széles újságolvasó közönség számára, amelyből orientálódhat, tájékozódhat a kulturális életünkben – vélekedett Kálmán Gyöngyi Anna. Ez motivált, ez indított arra, hogy belefogjak ebbe a nagyon sok munkát és időt igénylő, de nagyon lelkesítő vállalkozásba.

- Nagyos színes a mai magyar kulturális élet. Hogyan válogatnak akkor?

- Megpróbálunk súlyozni, egyeztetünk, igyekszünk figyelemmel lenni az olvasóközönségre, hogy mi az, ami őket igazán érdekelné, de ugyanakkor a mi értékítéletünk a mi szempontjaink is nyilván számításba jönnek. Vissza is tekintünk az elmúlt hetek eseményeire, amik kiemelkedően fontosak voltak, akár itthon, akár külföldön. Például az első számban található a nagy visszhangot kiváltó Lohengrin premierrel kapcsolatos interjú, amely Marton Éva művésznővel készült. Készült egy interjú Kiss János balett igazgatóval, táncművésszel, az elmúlt napokban, az elmúlt hetekben kapott egy rangos díjat, az elmúlt két és fél évtizedes munkásságáért. Oszter Sándor színművésszel egy hosszabb interjú készült, ő egyébként a címlap művészünk is egyben.

- A tájékoztatáson kívül és az orientáción kívül, ahogy említette, nyilván van azért értékelés is.

- Mi nemcsak interjúkat, riportokat közlünk, hanem ami úgy gondoljuk, hogy nagyon hiányzik a mai kulturális sajtóból, kritikai véleményünknek is hangot szeretnénk adni, elsősorban koncertkritikákat, színi kritikákat, és filmkritikákat találhat majd az olvasó. Ez közérthető formában, tehát mindenki számára, de ugyanakkor szakmailag abszolút korrektül és ez is a célunk, hogy felkeltsük az érdeklődést.