Csilla, Noémi

Elkeltek már a bérletek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új évadjára

2004.05.13. 00:00

Programkereső

Hogyan tervezi a következő évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar? Az új hangversenytermük jövő tavaszra készül el, az eddigit, a Vígadót lebontják.

- Milyen évad elé néznek?

- Kellemes, kényelmes, ha úgy tetszik konvencionális - hogy maradjunk az alliterációnál - évad elé, viszonylag kevesebb kísérletezés lesz, mint az elmúlt években, de hát meg is kell, hogy mondjam, hogy nem lehet minden évben kísérletezni – mondta el Kocsis Zoltán zongoraművész, a zenekar főzeneigazgatója. Kell, hogy egy olyan évad is legyen, amelyben jól bevált repertoár darabok mellett olyan művek is elhangzanak, amelyek elég gyakran hangzanak fel. Ha arra gondolok, hogy a Bruckner V. szimfónia, amit Theodor Gusulbart fog vezényelni, már ritkaságnak számít, akkor azt mondhatnám, hogy hajrá, előre a konvencionalitás felé is.

- Slágerévadot akarnak csinálni, amire bejön a közönség?

- Gyakorlatilag ezt szeretnénk, lehet, hogy a közönségbázisunk kiszélesedett, amely nyilvánvalóan a minőségnek köszönhető, de azt, is mondhatnám, hogy azért eléggé nagy rizikó egy Zeneakadémiához szokott közönséget úgymond áttelepíteni a Lágymányosi-híd pesti hídfőjéhez, még akkor is, hogyha tagadhatatlan, hogy ott a parkolási lehetőség jobb, de mindenképpen szokatlan környék. Az épület mellett naponta elhajtok, egyelőre érdekesnek találom. Márciusban lesz az ünnepélyes megnyitó, mi kifejezetten gondolunk arra, hogy kihasználjuk a terem lehetőségeit. Fixaideám, hogy bizonyos műveket újra és újra elő kell venni, biztos, hogy néhány évadon belül Schönberg dalokat megint megcsináljuk, Strauss Alpesi szimfóniájára gondolok, amivel most turnéztunk Spanyolországban, két olyan teremben, ami megfelel a leendő koncerttermünknek.

- Azért mondjon valamit a programról is, a műsorról is.

- Rögtön itt van a nyitókoncert, amelyen Dohnányi Szimfonikus percek öt tételes zenekari szvitje véleményem szerint Dohnányinak talán a legsikerültebb zenekari műve hangzik el. Bartók második zongoraversenyét játssza Ránki Dezső és utána Schubert nagy C-dúr szimfónia következik a második részben. Ebből én nem tudom eldönteni, hogy melyik a húzóbb név, Schubert vagy Ránki Dezső. Bartók biztosan nem, mert valljuk be őszintén, hogy nem igazán a rangjához méltón kezelik.

- Hány koncertet terveznek?

- Húsznál is több a koncertek száma, jönnek a vendégek is, rögtön a nyitókoncert után Kobajasi Kenicsiró fogja vezényelni a zenekart. Szó nincs arról, hogy köztünk bármiféle személyi ellentét lenne. Sőt, rögtön elfogadtam a felkérését Liszt Sz-dúr zongoraversenyt fogom játszani ezen a koncerten. Csajkovszkij ötödik szimfóniáját fogja vezényelni a második részben. Aztán szokásos karácsonyi koncertünk, amely Szenteste előtt egy nappal lesz, december 23-án, ez a koncert, tökéletesen B-dúrban van. Egy Haydn szimfónia, egy Mozart hegedűverseny, Schubert B-dúr szimfóniája, a második és ezen kívül a B-dúr polonéz, amelyet Kelemen Barnabás fedezett fel a számomra. Aztán januárban egy olasz programot dirigálok, a kamarazenét is nagyon fontosnak tartom. A zenekar művészeiből alakult különböző formációk, kamaraegyüttesek is fognak koncerteket adni.

- A bérleteket elkezdték már árusítani?

- A bérleteket szerintem el is adtuk.