Zita, Mariann

Táncolimpia Magyarországon

2004.05.13. 00:00

Programkereső

Augusztus 12-22-e között rendezik meg hazánkban a négy évente sorra kerülő CIOFF World Folkloriádát, melynek helyszíne 1996-ban Hollandiában, azt követően Japánban volt. 88 ország 2500 táncosa és zenésze érkezik a világ minden tájáról 29 magyar településre, többek között Gyöngyösre, Gyulára, Jászberénybe, Sárvárra, Ráckevére, Székesfehérvárra.

A nyitó esemény Pécsett lesz, a zárásra pedig Budapesten az Andrássy úti felvonulás keretében, illetve a Budai Várban a Mesterségek Ünnepével együtt kerül sor. A jól ismert hazai és európai együttesek mellett Kanadából, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Peruból, Elefántcsontpartról, Nigériából, Togóból és Kamerunból is érkeznek résztvevők.

Héra Éva fesztiváligazgató sajtótájékoztatón mondta el, hogy a Folkloriáda teljes költségvetéséből még mintegy 80 millió forint hiányzik, különösen fájlalja, hogy a Magyar Turizmus Rt. egyetlen fillérrel sem támogatja az eseményt. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 100 millió, a Nemzeti Kulurális Alapprogram 50 millió, Pécs önkormányzata pedig 40 millió forinttal járul hozzá a nemzetközi fesztiválhoz.