Béla

TERézvárosi MAjális

2004.05.13. 00:00

Programkereső

Május 15-én és 16-án majálisi helyszínné alakul a Teréz templomot övező terület. A Búcsúhoz hasonlóan ez a nemrégiben felújított tér ad otthont két napra a népművészeti kirakodóvásár sátrainak és a nagyszínpadnak. A Terézvárosi Művelődési Közalapítvány ez évben először jelentkezik ilyen nagy formátumú eseménnyel, amit októberben a már hagyományosnak számító Terézvárosi Búcsú követ majd.
ab1b58f9-d53f-4786-a0be-b34e69eee4d8

A rendezvény nem titkolt szándéka a terézvárosi lakosok összetartásának erősítése. Az Európai Unióba való belépést követően a programsorozat igyekszik alkalmat teremteni a magyar, a közép-európai és a globális kultúra megnyilvánulásának. A TERMAjális egyik célja bemutatkozási lehetőséget biztosítani a kerület oktatási intézményeinek, civil kezdeményezéseinek.

A szombati műsor sokszínűsége önmagáért beszél, fellép több nemzetiségi tánccsoport, bemutatkozik néhány kerületi iskola, délután játszik a M.É.Z. és a Dromara együttes, este a Pódium duó és befejezésképp a Ladánybene 27. Mindkét napon a déli harangszót követően a templomtoronyból toronyzene csendül fel. Külön szombati érdekesség az Eleuszisz Színház Európai komédia, avagy Mátyás király álruhában című előadása. A vasárnapot leginkább családi programokkal tették vonzóvá a Közalapítvány munkatársai: sok lesz a gyermekműsor, a bábelőadás, fellép a Kolibri Színház és az Alma együttes, a TERMAjális záróprogramjaként pedig a 100 Folk Celsius koncertjét tekintheti meg a vásári forgatagban már kimerülni készülő közönség.

A szervezők sok egyéb mellett egy teljesen egyedi csemegével is szolgálnak. A felállított fotósátorban Mutasd az arcod Európának! címmel mindkét napon kerületi „képszámlálást” tartanak. Családokat, brancsokat, galeriket, lakótársakat, szerelmespárokat és osztályokat örökít majd meg a kamera, hogy évtizedek múltán is felidézhető legyen a kor, melyben élünk és a kép, amit az EU-ba viszünk.