Csilla, Noémi

Félidőben a Magyar Magic

2004.05.14. 00:00

Programkereső

A héten versantológia jelent meg, és az egyik meghatározó lap irodalmi melléklete is magyar volt, péntek este pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekar játszik Pauk György vezényletével. Mindez nem lenne érdekes, ha nem London lenne a helyszín.

- Azért volt nagyon fontos ennek a Magyar Magicnek az időzítése, mert május elseje környékén pontosan lehetett előre tudni, hogy lesz egyfajta félelem a britekben azzal kapcsolatban, hogy mit fognak ők ezzel a tíz új országgal kezdeni – mondta el Bogyay Katalin. Nekem az volt az elvem, amikor 2002-ben már konkrétan a Magyar Magicet kezdtem szerkeszteni és összeállítani, hogy mire az a pillanat megtörténik, hogy mi az Európai Unió tagjaként jelenünk meg, addigra már meg tudjuk mutatni, hogy az európai kultúrába mi mit hozunk, mit kapunk, tehát, hogy milyen módon tudjuk gazdagítani ezt a közösséget, ezt a családot, amit úgy hívunk, hogy Európai Unió.

- Van egy nagy nehézsége minden ilyen kulturális hadjáratnak, bár ez talán a kultúrához nem jól illeszkedő szó. Nehéz mérni a sikerességet, tehát a befogadó, olvasó, néző, zenehallgató szemszögéből nehéz megítélni, hogy mennyire volt sikeres az akció.

- Azt mondanám, hogy nagyon jól lehet mérni. Egy adott rendezvény akkor sikeres, ha egyrészt megjelenik róla a brit médiában anyag, tehát nemcsak ahhoz jut el, aki effektív megveszi a jegyet, vagy odamegy a koncertre, vagy elolvassa a könyvet, hanem sokkal több emberhez szól természetesen azáltal, hogyha bárhol megjelenik róla valamilyen méltatás, vagy írás. Tehát az angol sajtómegjelenés az egy mértékegység. A másik mértékegység, hogy a közönség milyen számmal jön el, a harmadik mértékegység, hogy a közönség, és a művész milyen módon vesz részt ennek a csodának a megvalósításában, ami minden esetben egy művészeti terméknek a megszületése, és az igazi nagy érték az, hogy az az esemény, az a találkozás milyen új folyamatokat indít el. Tehát, amikor a nyitókiállításunk, a Sommerset House múzeumban a magyar arany-, ezüstkincsek bemutatása volt tavaly novemberben, akkor a siker nemcsak azért volt nagy, mert 40 ezer látogatónk volt, nemcsak azért volt nagy, mert több mint 80 cikk jelent meg arról az egy kiállításról, és nemcsak a brit sajtóban, hanem nemzetközi szakirodalomban, de azért, mert egy folyamatot indított el. Most a záró kiállításunk ugyanott az Esterházy-kincsek bemutatása lesz, meghívták a Moholy-Nagy fotókiállításunkat, sőt már jövőre előkészítünk egy kortárs magyar ötvöskiállítást.

- Ez a Magyar Magic kerek egy esztendő?

- A Magyar Magic hivatalosan tavaly novemberben induló és az idén novemberig tart. 19-én és 20-án a Royal Festival Hallban zárunk, méghozzá egy klasszikus zenei és egy világzenei bemutatkozás formájában, Bogányi Gergely zongoraestje, illetve Sebestyén Márta, a Muzsikás, és Magic Feat nevű zenekar, amelyet kimondottan a Magyar Magicre hoztunk létre, ez a Celtic Feat, tehát kelta népzene és magyar cigány népzene vegyületéből egy Magic Feat nevű együttes jött létre. Már most turnéznak. Itt végül is a kultúrák találkozásáról beszélünk. Nem szabad elfelejteni, hogy az, hogy ilyen hatalmas számaink vannak, hogy több mint 300 angol méltatás jelent meg rólunk, az azért van, mert nagyon tudatosan dolgozunk a sajtóval. Most is a Time Outnak az egyik újságírójával vagyok itt, Budapesten, akit elvittem a budapesti Operaházba. Ő az egyik legnevesebb tánckritikus, megnézte a Bartók-balettet, megnézte a Mayerlinget, ami McMillen nagyon híres koreográfiája, és hallatlanul gyönyörű előadás kerekedett ebből itt, Budapesten, és mire a budapesti Opera-balett megjelenik Londonban, októberben, addigra ezek az újságírók már ezt megírják.