Béla

Két vonós, egy...

2004.05.14. 00:00

Programkereső

Lajkó Félix és zenekara a romániai származású hegedűművésszel, Alexander Balanescuval közösen lép fel május 19-én, szerdán az A38 hajón. A május 19-ei este nem kevesebbet ígér, mint hogy Kelet-Európa két rendkívüli hegedűvirtuóza egy közös koncerttel örvendezteti meg a közönséget.

A szabadkai Lajkó Félix vehemens energiát, szenvedélyt és romantikus érzékiséget sugároz játékával, amelynek lendülete sokszor ellentmondást nem tűrően sodró. Lajkó a '90-es évek közepén robbant be a köztudatba, amikor csatlakozott Dresch Mihály zenekarához, majd ezt követően Lőrinszkly Attila bőgőssel közösen megalakította saját együttesét. Lajkó a vajdasági, balkáni és erdélyi zenei hagyományokat fantasztikus improvizációk keretében olvasztja össze. Koncertjeinek már-már védjegyszerű látványeleme, amint a művész játék közben néha két-három vonót is elhasznál.

78c45304-1178-4e19-9fcb-535a7516e95e

A legendás Alexander Balanescu nem először játszik magyar zenészekkel. A nagyszerű Muzsikás együttessel közösen készült Bartók-album sikeréről elég, ha annyit írunk: a felvételek Bartók magyar ihlette zenéjének reneszánszát indították el az egész világon. Balanescu univerzális művész, akinek a kortárs klasszikus zenéből kiinduló műveltsége mára összekapcsolódott az improvizált kamarazene világával: a humor, polgárpukkasztás, populáris és népzenei elemek teszik teljessé stílusát, amelyet az egykori Balanescu Quartetben ismert meg a közönség.