Konrád, Tivadar

Bobby McFerrin új honlapja

2004.05.18. 00:00

Programkereső

Tartalmas, bár kissé nehézkesen elérhető honlapról tudhatunk meg mindent, ami az énekes fenoménnal kapcsolatos. Bobby McFerrin május 24-én Budapestre látogat, nem árt előtte megismerkedni a tevékenységével.
e2d125db-23e6-4941-9211-50bfda812dec

Bobby McFerrin neve hallatán alighanem több részre szakad a magyar zenehallgató társadalom: egyesek azt se tudják, Bobby fiú-e vagy lány (legalábbis a Fidelio fórumának tanúsága szerint). Sokan kényes ízléssel figyelik, ahogy bizarr énektechnikájával az európai klasszikus zene egészét átértelmezi. Sokan rajonganak rögtönzőtehetségéért. Néhányan egyszerűen botrányt orrontanak, és mint oly sokszor, ez már önmagában is elég lenne a szenzációhoz. Bobby McFerrin zenei képességei azonban jóval meghaladják a sztárcsinálás kétes mezsgyéit, erről mindenki meggyőződhet a 24-ei koncerten, amelynek az első felében a Matáv Szimfonikusokkal közösen, utána pedig szokásához híven, egy szál mikrofonnal, szólóban fog a közönség kedvében járni.

Bobby McFerrin hivatalos honlapján minden olvasható, ami a zenész tevékenységével kapcsolatos. A menüpontok közül alighanem azok a részek váltják ki a legnagyobb érdeklődést, amelyek az énekes első slágerével foglalkoznak. A Don’t Worry Be Bobby menüpont amolyan GYIK szekció, és a szám születésének, fogadtatásának körülményeiről tudósít. Ezen belül a Dark Side of DWBH rész a számot ért kritikai pocskondiák közül tallózik – amolyan bukott zenekritikák rovat. Az online shopban – még nem végleges formában – az előadó egyházzenei felvételei, sőt saját szerzeményeinek kottái rendelhetők meg. A kötelező kellékek, úgymint teljes körű életrajz és diszkográfia részeken túl érdekes lenne a Bobby Thoughts rovat – ám a honlap annyira új, hogy erre még várnunk kell.

A honlap ügyesen és logikusan különíti el azokat az információkat, amelyeket kifejezetten a művész zenei tevékenységét részletezik, szegmentálják. Az érdeklődők belemerülhetnek a szólóének mellett Bobby McFerrin karmesteri, karvezetői és kamarazenészi oldalának részleteibe, sőt műhelytitkaiba is. Megtudhatjuk, hogyan vált az inspiráció forrásává Keith Jarrett zongorázása, és miként kovácsolódott a barátság a másik zongorista-óriással, Chick Coreával.

A honlap inkább látványos akar lenni, mint informatív, de ezért még kábelkapcsolattal is sokáig kell az üres képernyő előtt ülni és várni. Szívesen hallgatnék részleteket a kiadott lemezekről, sőt belekukkantanék a DVD-katalógus egy-egy darabjába is.