Konrád, Tivadar

Dresch Mihály Quartet: Egyenes zene

2004.05.18. 00:00

Programkereső

Elkészült és hamarosan a hazai terjesztőkhöz kerül a Budapest Music Center Records legfrissebb jazzkiadványa, a Dresch Quartet Egyenes zene című albuma (BMC CD 093).
d56ad8dd-1f70-494a-b8f8-9dc8a1868293

„Rájöttem, hogy a zene egész embert kíván, beleértve, hogy honnan és kiktől jön – az fog a hangszeren megszólalni. Rájöttem, hogy soha nem fogok tudni abból az indíttatásból muzsikálni, mint Coltrane, Griffin vagy a többi mester. Így támadt arra igényem, hogy a saját élményeimet játsszam. Ugyanis gyakorlás közben feltűnt, hogy miközben az első kis darabjaim létrejöttek, a nagyszüleimre gondoltam. Azóta is fontos ez az irány. Hogy az én szeretteim mindig ott legyenek a lelkemben” – Dresch Dudás Mihály.

A gépipari tanulmányokat folytató Dresch Dudás Mihály (1955, Budapest) tizenhét éves volt, amikor Johnny Griffin hatására a dzsessz felé fordult. A konzervatórium dzsessz tanszakának elvégzése (1979) után a magyarországi mainstream dzsessz élvonalához kötődött, s noha azóta megteremtette önálló világát, a „hagyományos” dzsessztől sem távolodott el végérvényesen. Albumain a mai napig feltűnik egy-egy örökzöld kompozíció, ily módon is fejet hajtva a mesterek előtt.

Az együttes az új lemez anyagával május 20-án Belgiumban, a négynapos Jazz Brugge fesztivál nyitó koncertjén debütál hivatalosan, előtte azonban itthon is láthatjuk-hallhatjuk őket: 18-án, kedden este fél nyolckor a Millenáris Fogadó Pódiumán, az Ágoston Trió koncertjét követően.

Előadók: Dresch Mihály (tenor- és szopránszaxofon, furulya), Kovács Ferenc (hegedű), Szandai Mátyás (nagybőgő), Baló István (dob), Balogh Kálmán (cimbalom), Bólya Mátyás (koboz), Dresch Anna (ének).