Csilla, Noémi

Régizenei Fesztivál – a Balassi Emlékév egyik kiemelt rendezvénye

2004.05.18. 00:00

Programkereső

A fesztivál egyik különlegessége maga a helyszín, amely a Vakok Általános Iskolája. A rendezvényen fellépő hat együttes közül az egyik, a Landini látássérült zenészekből áll. A zenei esemény igazi csemegéje, hogy Zádori Mária Liszt-díjas Kiváló Művész és Virágh László, az Ars Renata tagjai is szerepelnek a fellépő művészek között.
854563fa-2b0c-4e31-96c7-6ef0b0a422b6

A Régizenei Fesztivál azon ritka rendezvények egyike, amelyen felsorakozik a korabeli reneszánsz Európa teljes zenei palettája. Ízelítőt kaphatunk a Lőcsei virginál-könyvből (Felvidékről) és a Vietoris-kódexből. E két könyv, illetve kódex a 17. századból származik: a 16. századtól válik általánossá a hangszeres darabok lejegyzésénél az ún. tabulatura-írás, amely már egymás alá írja a szólamokat. Nálunk a német orgona-tabulatura-írás volt az irányadó.

A fesztiválon fellép továbbá a Sonatores Pannoniae, a Musica Historica, a Patria Régizene-együttes Kassáról és a Vagantes Trio. Az esemény megnyitójára 2004. május 21-én, pénteken fél háromkor kerül sor a Vakok Általános iskolájában (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39. Nádor terem).