Béla

Európa hangjai Gödöllőn

2004.05.19. 00:00

Programkereső

Európa hangjai címmel uniós csatlakozásunkat köszönti a gödöllői Kastélykoncertek kamarazenei fesztivál, amelynek idei programja most vált véglegessé – tájékoztatott Szabadi Vilmos hegedűművész, a fesztivál alapítója. A megszokott klasszikus-romantikus alaprepertoár mellett ezúttal cseh, lengyel, szlovén, szlovák, litván és ciprusi kompozíciók is elhangzanak a királyi kastélyban.

Szabadi Vilmos – és állandó kamarapartnere, Gulyás Márta zongoraművész – 1995-ben alapította meg a Kastélykoncertek kamarazenei fesztivált, melynek négy éven át a keszthelyi Festetics-kastély adott otthont, 1999-ben azonban "átköltöztették" a fesztivált Gödöllőre, a királyi kastélyba – a többi között azzal a céllal, hogy a koncertek a Budapestre látogató külföldiek számára is könnyebben elérhetők legyenek. "A gödöllői királyi kastély igazgatója, Körösvölgyi László személyében olyan kiváló partnerre találtunk, aki nemcsak elismert műemlékvédelmi szakember, hanem a művészetek iránt is nagyon nyitott" – mondja Szabadi Vilmos. A fesztivál évről évre fejlődik, nemzetközi kapcsolataik is egyre szerteágazóbbak, bár a magyarországi kulturális élet, s ezen belül a fesztiválok finanszírozási problémái alól ők sem tudják kivonni magukat. Idén a szervezési feladatokat a Lőrinczy György vezette Pentaton Művészügynökségre bízták, s ez Szabadi Vilmos megítélése szerint olyan professzionális hátteret jelent, ami a kastélykoncertek távolabbi jövője szempontjából is biztató lehet. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Magyar Turizmus Rt. és a Szerencsejáték Rt. is támogatja.

A Kastélykoncertek sorozata idén június 25-én kezdődik, és július 6-áig tart. A fesztivál mottója: Európa hangjai, ami nemcsak uniós csatlakozásunkat köszönti, hanem a repertoárválasztásban is tükröződik. A nyitókoncert például német–osztrák est, amelyen a Budapesti Vonósok – Kertesi Ingrid énekművész közreműködésével – Haydn, Mozart és Beethoven műveit játsszák. Június 29-én lengyel–magyar est lesz a kastélyban, amelyen Szabadi Vilmos és Gulyás Márta mellett Bársony Péter brácsa- és Onczay Csaba csellóművész szólaltatja meg Chopin, Dohnányi és Bartók műveit. Másnapra cseh és litván estet terveznek, amelyen egy DvoŠrák-trió mellett kevéssé ismert szerzők (Matiegka, Martinu és Ciurlonis) alkotásai szólalnak meg. Július 2-án szlovén, szlovák, ír és angol szerzők művei hangzanak el, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes, illetve egy nemzetközi hírű harmonikaművész, a skót nemzetiségű, Dániában élő James Crubb előadásában. Július 3-án francia–ciprusi est lesz; Fauré, Debussy és César Franck impresszionista alkotásaival, illetve Constantinos Stylianou ciprusi zeneszerző Zongoraötösének ősbemutatójával. A július 6-ai zárókoncert mediterrán est, melyre két olasz zongoraművész, Laura Beltrametti és Ennio Poggi is Gödöllőre érkezik. A Kastélykoncertek kamarazenei fesztivált a szervezők idén Solti György karmester emlékének ajánlják.

Újabb világpremierek a Hungarotonnál

Szabadi Vilmos volt az elsô művész, aki a Hungaroton rendszerváltás utáni válságát követően exkluzív szerződést kötött az újjáéledő kiadóval. Az elmúlt nyolc-kilenc évben elkészült CD-felvételeinek többsége világpremier: olyan zenetörténeti ritkaságok, amelyeket korábban sohasem játszottak lemezre. A sorozat ezekben a hetekben Karl Stamitz hegedű-brácsa duóival (Szabadi Vilmos és Bársony Péter elôadásában), illetve a Belvedere Trió Eybler és Pleyel műveit tartalmazó lemezével folytatódik.