Konrád

„…szebb lesz, mint volt” – Szegedi Szabadtéri Játékok 2004

2004.05.19. 00:00

Programkereső

Immár 73. éve nyitja meg kapuit a legnagyobb hagyományokkal rendelkező hazai színházi fesztivál. Az idei jeles esztendő a Tisza-parti város életében: 125 éve, a tiszai „Nagy Árvíz” után épült újjá Szeged. Az idei Játékok úgy ünnepli az Újjászületés Évét, hogy az újjáépítésben jelentős segítséget nyújtó európai nagyvárosok – London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs – egy-egy produkcióját is színre állítják.
53f2ee50-6107-4322-abe1-41ab790672e8

A szegedi Nagy Árvíz pusztítását követően, 1879 márciusa után Európa összefogásával vált lehetővé Szeged városának újjáépítése, mely – Ferencz József ígérete szerint – szebb lett, mint valaha. A Nagy Árvíz 125. évfordulója alkalmából – és nem kevésbé hazánk Uniós csatlakozása köszöntésére – a Szegedi Szabadtéri Játékok július 9-től augusztus 22-ig tartó nagyszabású rendezvénysorozata műsorára tűzi – mások mellett – az árvíz utáni újjáépítésben szerepet vállalt európai nagyvárosok egy-egy produkcióját. Eszerint láthatja majd a Játékok közönsége a Bolzanoi Állami Színházban bemutatott, az Európai Unio pályázati kereteiből megfinanszírozott és Európa színházait körbejáró Crystal Dance Academy tárulatának műsorát, a Berlini Szimfonikusok előadását, Olaszországból érkező szólistákat a Nabucco című operában, illetve a Római Operagálát, egy, a ’40-es évek Párizsának sanzonjaira épülő darabot, a bécsi keringőkirály, Johann Strauss operettjét, valamint a Londonból érkező Star Entertainment – a ’70-es évek zenéjét idéző – produkcióját.

Mindezeken túl a Dóm tér színpadán élvezheti a közönség a Szegedi Kortárs Balett Újvilág címet viselő produkcióját, valamint Beethoven IX. szimfóniáját a Szegedi Szimfonikusok és a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok énekkara és szólisták közreműködésével. EU-s országok dalait és táncait fűzi csokorba a SolidEUritas Gála, a sort pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokról elmaradhatatlan Dómdixie Gála zárja majd.

A Szegedi Szabadtéri Játékok részletes programja megtalálható a www.nemzetiszinhaz.szeged.hu honlapon.