Csilla, Noémi

Raiffeisen Jazz Klub a Szalóky Classic Jazz Band-del és Szulák Andreával

2004.05.20. 00:00

Programkereső

A sorozat következő, június 4-i koncertjén a fiatal nemzedék egyik kiváló csapata lép fel, s bár egyenként hallhattuk már néhányukat ebben a koncertsorozatban is, más-más formációkban, ez az együttes most először mutatkozik be a Raiffeisen Jazz Klubban.
8906d284-3dcf-46d5-a6d7-43fd09ee7b72

A Szalóky Classic Jazz Band – mint neve is mutatja – a hagyományos, „klasszikus” dzsesszt, a harmincas-negyvenes-ötvenes évek amerikai örökzöldjeit kelti életre. A klasszikus szving korszak remekműveit hasonló stílusú saját kompozíciókkal fűszerezi. Szalóky Béla a fiatal nemzedék egyik legtehetségesebb jazz muzsikusa. Fő hangszere a harsona, de elképesztően sok fúvós hangszeren játszik. Nem csoda, hogy „multiphonic man”-ként ismerik, mivel nem csak harsonán, hanem szárnykürtön, trombitán, corneten, ventilharsonán, euphoniumon, basszustrombitán, alt-kürtön és tubán is remekül muzsikál. Hazai és külföldi koncertek, fesztiválok, lemezfelvételek mellett szakmai elismertségét az is jelzi, hogy a Benkó Dixieland Band állandó vendégszólistája – velük lépett fel a Raiffeisen Jazz Klubban is, tavaly novemberben.

A Szalóky Classic Jazz Band tagjai: Micheller Myrtill (ének), Szalóky Béla (harsona, trombita, szárnykürt), Kuzbelt Péter (szaxofon), Dennert Árpád (klarinét, szaxofon), Szénási László (trombita), Nagy Iván (zongora), Szeverényi Mátyás (gitár), Glaser Péter (bőgő), Schramkó János (dob).

A június 4-i koncert vendégszólistája, Szulák Andrea 19 évesen Hollandiába ment dolgozni, énekelni. Így tehát zenei pályája a ’80-as években Hollandiában kezdődött, ahol különböző helyeken lépett fel, a dzsesszkluboktól a híres amszterdami Concertgebouw-ig. Amikor hazatért, a Magyar Rádióban kezdett dolgozni, és sorra járta a nemzetközi fesztiválokat. Több díjat is kapott; amikor 1994-ben az év énekesnőjévé választották – akkor már évente jelentek meg lemezei. A média világába is belekóstolt, s ünnepelt színésznő a zenés színpadokon is: ő játszotta például az 1998-ban bemutatott Hotel Menthol, majd később a Funny Girl főszerepét – hogy csak két sikert említsünk. Mindehhez június 4-én arról is meggyőződhetnek a Raiffeisen Jazz Klub látogatói, hogy Szulák Andrea dzsesszénekesként is kiváló.