Csilla, Noémi

Zenebutik on-line

2004.05.20. 00:00

Programkereső

Amennyiben csak pár számot szeretne egy albumról, nem kell megvásárolnia az egész CD-t, sem illegálisan letölteni a dalokat az internetről. Az internet világnapján, a május 17-én indult új zeneletöltő szolgáltatásnak köszönhetően mindez már legálisan is megoldható. Mi kell hozzá? Csupán egy számítógép, egy lehetőleg szélessávú internet-hozzáférés, no és némi pénz.

A Zeneáruház az Axelero Internet április közepén indított origoplay szélessávú tartalomszolgáltató portál kínálatát bővíti. Kezdetben a látogató 14 hazai kiadó 3000 számából válogathat, a jövőben azonban a paletta akár több tízezerre is bővülhet a nagy külföldi lemezkiadók zenéjével.

A dalok letöltése nem ingyenes, egy egész album bruttó 2500, egy szám 250 forint, szemben a Nyugat-Európában a legfrissebb számokért elkért kb. 500 forinttal (2 euró).

A számok Windows Media Player formátumban tölthetők le, amely az MP3-nál jobb minőséget biztosít.

Az albumokba természetesen ingyen bele lehet hallgatni, majd a kiválasztott zenét kétféleképpen lehet megvásárolni. Az egyik az on-line-kereskedelemben már megszokott bankkártyás megoldás, a másik az emelt díjas SMS. Ez utóbbival a mobilszolgáltatók tarifái miatt az árak valamivel magasabbak, de az Axelero mindenkire nézve kedvezőbb megoldáson dolgozik.

Az on-line-vásárlók biztonságos fizetéssel kapcsolatos aggodalmának eloszlatására az Axelero olyan megoldáson is dolgozik, mely a letöltött zene után felszámított díjat nem bankkártyáról kéri, hanem – legalábbis a cég előfizetőinek – a szokásos havi számlához csapja hozzá.

Ahhoz, hogy a zeneszámok megvásárlása legális legyen, a hanglemezkiadók mellett szükség volt az Artisjus, illetve az EJI (Előadó-művészi Jogvédő Iroda) közreműködésére is. A kezdeményezést a MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) is támogatja.

Az Európai Unió keleti régiójában elsőként megszülető szolgáltatásnak az adta a lehetőséget és a létjogosultságot, hogy az Axelero a szélessávú kapcsolattal rendelkező háztartások 40 százalékát, illetve az origo.hu portálon keresztül a hazai internetezők 73 százalékát éri el.

zsuzsa_toth@yahoo.com