Konrád

Belváros – a kultúra mecénása

2004.05.21. 00:00

Programkereső

Budapest szellemi központjává kíván válni Belváros-Lipótváros, ezért is támogatja a kerület vezetése kiemelten a kulturális eseményeket. A következő hónapokban számos rendezvénynek lesz házigazdája az V. kerület. A belvárosi kulturális programok közül kiemelkedik a „Budafest” Nyári Zenei Fesztiválnak a Bazilika előtti téren zajló júliusi szimfonikus koncertsorozata. Az önkormányzat a Nemzeti Színház Örökös Tagság gáláját is támogatja.
2767d107-36ea-4b36-807f-8c9847307179

Belváros-Lipótváros vezetése ara törekszik, hogy a kerület adottságait maximálisan kihasználva a Belváros Budapest kulturális központjává, szellemi fellegvárrá váljon. Ezt a célt az igazán rangos, értékteremtő kulturális események támogatásával, széles célcsoport megszólításával szeretné elérni. A támogatás elveinek és céljainak meghatározásakor az V. kerület tradicionális értékeit és a modern kulturális központ megteremtésére irányuló elképzeléseket vették alapul.

Mindezek alapján olyan események, rendezvények és művészek támogatását preferálják, amelyeken és akiken keresztül egyszerre mutathatók meg a hagyományos, történelmi Belváros kulturális értékei és a megteremteni kívánt modern, multikulturális városközpont majdani képe. A fenti elvek alapján a következő néhány hónapban a V. kerület támogatja az Örökös Tagság Gálát (2004. június 1. – Nemzeti Színház), az Ünnepi Könyvhetet (2004. június 3-7. – Szent István tér, Vörösmarty tér) és a „Budafest” Nyári Zenei Fesztivált (Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek 2004. július 8-30. – Szent István tér).

A Belváros ad otthont továbbá számos országos jelentőségű szellemi, kulturális központnak: itt találjuk z ország nemzeti kincseinek, kulturális vagyonának, történelmi jelentőségű emlékeinek jelentős részét. A kormányzati negyed mellett múzeumok és színházak adják az V. kerület szellemi rangját. A került ráadásul kivételes előnyben van, hiszen a saját kulturális programok megvalósításához sokak által irigyelt saját művelődési intézménnyel rendelkezik. A gyönyörűen felújított és nemrégiben magasrangú belsőépítészeti díjjal jutalmazott Aranytíz Művelődési Központban színházi előadások, ifjúsági rendezvények, kiállítások sora látható ezen a nyáron is.