Zita, Mariann

Händel: Belsazar

2004.05.23. 00:00

Programkereső

George Friderich Händel kétségkívül az oratóriumok legnagyobb mestere. Ezt a tényt megerősítik a legnépszerűbb ilyen jellegű művei, mint a Messiás, a Saul, a Sámson vagy a Júdás Makkabeus. Ám van Händelnek egy olyan oratóriuma, amely talán nem annyira híres, mint az előbbiek, viszont színvonalban melléjük sorolandó. Ez a Belsazar.
7ab186d7-24e1-488a-bee1-9c4b76ef8dbd

A mű 1745-ben (a Herculessel egy időben) keletkezett, Charles Jennens (többek közt a Messiás szövegírója) librettójára. Bár a közönség ünnepelve fogadta, jelentősebb sikert mégsem aratott.

A története Babilon perzsa meghódításáról szól. A perzsák királyukkal, Kürosszal az élen ostromolják a babiloni várat. Eközben a babiloni uralkodó, Belsazar – mit sem törődve ezzel – orgiákat szervez, miközben itt raboskodnak a zsidók, akik szabadulásukat várják. Händel egyik legdrámaibb, legcsodálatosabb oratóriuma ez, hiszen három nép – a zsidók, a perzsák és a babiloniak – sorsáról, harcaikról szól.

Lenyűgöző, ahogy Händel e három különböző nép jellemét ábrázolja. A babiloniak kórusai gúnyosak, „orgiásak”, a perzsákéi harciasak, militárisak, a zsidókéi imaszerűek. De ugyanakkor a szereplők jellemábrázolása is nagyszerű. Mindemellett gyönyörű dallamokat, megindító hangulatokat, mesteri kórusfúgákat is találhatunk benne. Ugyanakkor az egyes tételtípusok arányosan vannak elosztva.

Ezt a művet minden zenerajongónak ajánlom, különösen azoknak, akik jól ismerik Händelt és stílusát. Sajnos nem könnyű beszerezni, de aki szeretné, annak leginkább a Dietrich Knothe és a Berlini Énekkar és Kamarazenekar-féle felvételt ajánlom.