Konrád, Tivadar

A Junge Donau Philharmonie koncertje

2004.05.27. 00:00

Programkereső

2004 júniusában Ulmban 75 fiatal zenész áll össze Európa tíz Duna-menti országának neves zeneművészeti főiskoláiról, hogy együtt készüljenek fel egy koncertsorozatra. E nemzetközi kooperációs program célja a művészi utánpótlás és a nemzeteket összekötő zenei hagyomány ápolása, valamint fiatal zenészek együttes játékának támogatása.
e946e00f-a0a8-4011-add1-2b6383568f34

A Junge Donau Philharmonie projekt középpontjában a művész-utánpótlás támogatása, az európai zenei kultúrák együttműködése és cseréje áll, melynek támogatásához az Európai Bizottság Kultúra 2000 támogatási programjának keretében lehetett pályázni. 2004. június 4-17. között Ulmbam, Linzben és Budapesten tíz Duna-menti ország zenészei számára tartanak egy hangszeres versenyt és közös szimfonikus koncerteket.

Bulgáriából, Jugoszláviából, Németországból, Moldáviából, Horvátországból, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Magyarországról választanak ki és hívnak meg zenészeket a szervezők. Minden meghívott résztvevőnek ismert zenei felsőfokú iskolából, illetve hazája megfelelő intézményéből felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie vagy közvetlenül zenei tanulmánya befejezése előtt kell állnia. A meghívottak ez idő alatt nem állhatnak tartósan hivatásos zenekar alkalmazásában, maximum 25 évesek lehetnek, és angolul, franciául vagy németül kell tudniuk megértetni magukat.

A versenyzőket a rendezők kiírása alapján az egyes országok kapcsolattartó személyei (főiskolai tanár, kulturális intézmény vezetői stb.) választják ki, akiket a projekt teljes időtartamára meghívnak. Egyetlen országot sem képviselhet tíznél több résztvevő. A pályázók kiválasztásánál a rendezők a speciális kritériumok teljesítésén túl figyelembe veszik azt, hogy a verseny résztvevői egy szimfonikus koncert partitúrájának megfelelő felálláshoz alkalmasak legyenek. (Kivételt képeznek az esetlegesen szükséges szokatlan hangszerek vagy szükséges zenekar-erősítések.)

A verseny zenei díja 15 000 euró. Ennek egy-egy harmadát a vonósok, fafúvósok, rézfúvósok csoportjai alkotják. A pénz odaítéléséről egy háromtagú bizottság dönt, amely a rendező országok csúcszenekarainak szólózenészeiből áll és függetlenül működik.

A keretprogramon belül és a teljes projekt európai vezérgondolatának értelmében a vezetőség egy nyílt szimpóziumot is szervez, amelynek témája Dél-Kelet-Európa helyi értéke az Európai Unió bővítésének hátterével, valamint a dunai városok kulturális és tudományos együttműködésének perspektívája.

A nyilvános díjkiosztás és a szimfonikus koncert zárja az eseményt, melyre Ulmban kerül sor június 13-án. Ezt követően a hangverseny megrendezésére és a díjazottak bemutatására Linzben (június 15.) és Budapesten is sor kerül.

A budapesti hangverseny június 17-én lesz hallható a Zeneakadémián, este nyolc órától. A műsorban Kodály: Galántai táncok című műve mellett Mozart: Oboaversenye (K 314) és Brahms II. szimfóniája csendül fel a fiatal muzsikusok előadásában, a 23 éves Christopher Bouwman (Hága) oboaszólójával, Vásáry Tamás vezényletével.

Jegyek 800–4500 forintos áron már kaphatók. Jegyinformáció: +36 (1) 486-3311;
jegy@fesztivalvaros.hu

A Junge Donau Philharmonie zenészei a következő zeneművészeti főiskolákon tanulnak:

Bulgária: State Academy of Music, Szófia
Németország: Hochschule für Musik und Theater, München; Hochschule für Musik, Karlsruhe
Horvátország: Muzicka Akademija Sveucilista u Zagrabu, Zágráb
Moldávia: Academia de Musica, Teatru si Arte Plastice, Chisinau
Ausztria: Anton Bruckner Privatuniversität, Linz
Románia: Universitatea de Muzica Bucuresti, Bukarest
Szerbia és Montenegró: University of Belgrade - Faculty of Music, Belgrád
Szlovákia: Vysoka skola muzickych umeni v Bratislava, Bratislawa
Ukrajna: Lviv Higher State Music Institute, Lviv; Ukrainian National Tchaikovsky Academy of Music, Kijev
Magyarország: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest