Csilla, Noémi

„Bartók + Csajkovszkij” – operafesztivál Miskolcon

2004.05.29. 00:00

Programkereső

Negyedik alkalommal rendezik meg a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. A borsodi megyeszékhelyen Bartók-művek mellett Csajkovszkij öt operája, valamint balett-zenék, szimfonikus művek és dalok is elhangzanak a június 11-én kezdődő eseményfüzér tizenhat napja alatt.
dff128a1-0df5-4601-a156-313a920f4a99

Az ezredfordulón a megyeszékhely célul tűzte ki, hogy olyan rangos fesztivált teremt, amelyet a kelet-közép-európai operaélet legjelentősebb mustrájaként emleget majd a közönség és a szakma, s ahol a kelet nagy reprezentánsai és nagy ígéretei mellett a Scala, a Metropolitan és a Bolsoj legnagyobb sztárjai is minden évben szép számmal lépnek fel. A „Bartók+...” Miskolci Nemzetközi Operafesztivál azóta egyben a világ legteljesebb és legfigyelemreméltóbb Bartók-fesztiváljává lett, ahol évről évre Bartók összes színpadi műve bemutatásra kerül az éppen legizgalmasabb hazai és külföldi előadásokban, utóbb pedig már saját produkcióban is. A világ leghíresebb magyar zeneszerzője mellé a fesztivál minden évben méltó párt állít. Verdi, Puccini és Mozart után idén a nagy orosz zeneszerzőt: Pjotr Iljics Csajkovszkijt.

Június 11-26. között a Miskolcra látogatók olyan világhírességeket láthatnak-hallhatnak, mint Ács János, Alexandru Agache, Boiko Zvetanov, Galina Gorcsakova, Gegham Grigorian, Jelena Obrazcova, Jevgenyij Nyeszterenko, Jochen Kowalski, Jurij Szimonov, Kincses Veronika, Kocsis Zoltán, Komlósi Ildikó, Mikhail Davidoff, Mikhail Rudy, Mischa Santora, Nicola Luisotti, Nikolaj Putyilin, Olga Romanko, Perényi Miklós, Pitti Katalin, Vaszilij Gerello.

Ezen a nyáron az operarepertoár felvonultatása mellett számos balettelőadásra és hangversenyre is sor kerül, így fellép Anna Cigankova, a Company Frenák Pál, az Eifman Balettszínház, a Lett Nemzeti Opera, a Moszkvai Filharmonikus Zenekar, a Nagy Moszkvai Klasszikus Balett, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az örmény Serenade Kamarazenekar, Solymosi Tamás, a Szlovák Nemzeti Színház, az Ukrán Nemzeti Balettszínház és a Zágrábi Filharmonikus Zenekar. Mindemellett a fesztivál palettáját a képzőművészettől a gasztronómiáig számos kulturális esemény és szórakoztató program színesíti. A külső helyszínek több száz éves várak, műemlék kastélyok s a világörökséghez tartozó Aggteleki Cseppkőbarlang annak érdekében, hogy az Európa minden tájáról érkező közönség megismerhesse a város és környéke páratlan természeti és kulturális kincseit.