Beáta, Izolda, Lea

Kurtág György mesterkurzusa a CEU-n

2004.06.01. 00:00

Programkereső

Közép-európai Egyetem Auditoriumában (1051 Budapest, Nádor u. 9.) 2004. június 9-13. között Art of Interpretations címmel Kurtág György, a CEU “University Professzora” tart mesterkurzust.
d07cfd9e-07ef-42b3-b182-8994bd2c7fee

Kurtág György, a világhírű zeneszerző és pedagógus ismét mesterkurzust tart a Közép-európai Egyetem Művészeti Központja szervezésében. A mesterkurzuson részt vesz Movses Pogossian hegedűművész, Tony Arnold szopránénekes, a francia Ebène Vonósnégyes, valamint a Keller Quartet.

Movses Pogossian hegedűművész – az 1986-os Csajkovszkij-verseny győztese és az egykori Szovjetunió Nemzeti Hegedűversenyének 1985-ös első helyezettje – amerikai debütálása óta nemzetközi hírű szólista és kamarazenész. Rendszeresen játszik a Tokyo, a Kronos, az Allegri, a Brentano, a Blair és az Audubon Vonósnégyessel; a kortárs zene elkötelezett tolmácsolója.

Tony Arnold szopránénekes szintén nemzetközileg elismert interpretátora a kortárs repertoirnak, 2001-ben – énekesként először – ő kapta meg a Gaudeamus Nemzetközi Kortárs Zenei Előadóművészeti Verseny első díját. A zeneszerző segítségével a mesterkurzuson Kurtág két szólistára írt művét, a Kafka-töredékeket fogják értelmezni és előadni.

Az Ebène Vonósnégyes Franciaország egyik legjobb fiatal kvartettje, a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen megosztott második helyet ért el, valamint övék lett a kortárs zene legjobb előadásáért járó SACEM-díj. Kurtág közreműködésükkel Bartók- és Beethoven-műveket fog elemezni.

A kurzuson résztvevő Keller Quartet 1987-ben alakult Keller András vezetésével. Az együttes 1990-ben megnyerte a két legjelentõsebb vonósnégyes versenyt: az Evianit, valamint a Reggio Emiliai “Borelani”-versenyt. Bár az együttes tagjai mindannyian szólómuzsikusok, elsődleges számukra a kamarazene. A quartet állandó résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak, hangversenyeknek. Az együttes 1995-ben Liszt-díjat kapott. Kurtág Györggyel évek óta szoros kapcsolatban állnak, a zeneszerző több művét a quartetnek ajánlotta.

A kurzus minden nap két részre oszlik: reggel 10-13 óra, valamint délután 16:30-19:30 között. A kurzus nyelve magyar, angol és francia. A részvétel ingyenes, de a részvételi szándékot jelezni kell a cac@ceu.hu e-mail címen.