Gábor, Karina, Ders

Meghalt Elvin Jones

2004.06.02. 00:00

Programkereső

Május 18-án a jazzdob egyik korszakos, meghatározó alakja távozott. Elvin Jones játékát John Coltrane kvartettjében ismerte meg a világ. Meghatározó zenész személyiség, még előttünk lévő évtizedekre is útmutató életmű – Elvin Jones 77 évet élt.
906de677-8bc1-4b8c-be63-5e8418bc0cff

Elvin Jones neve világszerte egyet jelent a modern jazz egyik legfontosabb szimbólumával. A mai magyar dobosok és ütőhangszeresek szinte egyhangúlag egyik legfontosabb példájuknak tekintik, ami nyilvánvaló jele annak, hogy Elvin Jones hatása a jazzre még évtizedekig is eltarthat.

A művész zenész családban, de autodidakta módszerrel tanult ritmushangszereken (testvérei, Hank és Thad Jones szintén híres előadók zongorán, illetve trombitán), és fő inspirálói között a ’40-es és ’50-es évek bop korszakának úttörő dobosai, Max Roach és Kenny Clarke szerepeltek. Profi előadói pályáját Detroitban kezdte, de pár év múlva, 1955-ben New Yorkba költözött, ahol már olyan zenészeket kísért, mint Bud Powell, Miles Davis vagy Sonny Rollins. Jones 1960-ban csatlakozott John Coltrane zenekarához, amely meghozta számára az igazi elismerést.

Elvin Jones pályájának túlnyomó részén közreműködőként szerepelt különböző formációkban, igaz, hogy túlzás nélkül mindig a legnagyobb zenekarvezetők mögött dobolt. A ’90-es években indult először zenekar a saját neve alatt (Elvin Jones’ Jazz Machine), amelynek élén aktív maradt szinte haláláig. A zenekar közreműködői közül Dave Liebman szaxofonost, Nicholas Payton trombitást érdemes kiemelni.

Elvin Jones felvételei számos itthon is kapható lemezen hallhatók: kiadta a Blue Note, az Atlantic, az Impulse és a független európai Enja is.