Gábor, Karina, Ders

Szabolcsi-írások és Mozart-operák

2004.06.03. 00:00

Programkereső

Nemrégiben két olyan vaskos kötet is megjelent a Typotex Kiadó gondozásában, amelyek komoly érdeklődésre tarthatnak számot a zenekedvelők körében: Szabolcsi Bence válogatott írásai és Fodor Géza Mozart operáiról írt nagyszabású munkája.

Szabolcsi Bence könyveit nem kell bemutatni, hiszen már hosszú évtizedek óta alapműveknek számítanak, életéről, szakmai örökségéről pedig még legkedvesebb tanítványa, Kroó György írhatott könyvet. Szabolcsi kisebb terjedelmű írásai azonban egészen a közelmúltig alig voltak hozzáférhetőek. A Wilhelm András szerkesztésében megjelent reprezentatív, a pálya egészét bemutató válogatás az első jelentős, még a komoly stúdiumok megkezdése előtt írt dolgozattól a legutolsó megjelent publikációig öleli fel az életművet; számos írás kötetben most jelenik meg először.

5617d4d4-eca9-4161-ba86-3840668f337e

Fodor Géza A Mozart-opera világképe című könyve egyrészt megpróbálja megragadni azt a rejtélyes ugrást, amelynek révén a remekmű kiemelkedik korának átlagából, másrészt azt próbálja megmutatni, hogy a nagy Mozart-operák "örök" érvényessége hogyan függ össze keletkezésük szellemével. A "filozófiai operakalauzban" a kor szelleme és a művészi forma összefüggése a vizsgálat tárgya hat Mozart-opera kapcsán.