Benedek

Évadzáró a Fonóban

2004.06.04. 00:00

Programkereső

Érdemes odafigyelni a Fonó nyár előtti utolsó programjaira, hiszen június 12-től szeptember elejéig szünetet tartanak. A nyilvános évadzáró 2004. június 11-én lesz a Tatros együttessel, végül 12-én nyárköszöntőt is tartanak a Tükrös zenekarral. A 12-én délelőtt 10 órakor kezdődő nyárköszöntőn a Tükrös zenekar ízelítőt az a „Vígan legyünk” című gyermeklemezről.
6e958acd-9026-4eba-89fc-7493382a81ce

A Fonó idei utolsó rendezvényére ezúttal nem csak azokat várják, akik a moldvai csángó zene szerelmesei, hanem mindenkit, aki közel érzi magát a Fonó által képviselt szellemiséghez, és szeretne a nyári szünet előtt utoljára összejönni egyetlen nagy közösségbe, mulatozásra.

A Tatros zenekar 1988-ban alakult Budapesten. Az együttes a moldvai és gyimesi Csángók régi tradícióival – elsősorban hangszeres és énekelt –, zenéjével, tánckultúrájával, népszokásaival foglalkozik, amit eredeti helyszínen gyűjt és tanul. Nevét a Keleti-Kárpátok gyimesi hágójánál lévő Tatros folyóról kapta. Az együttes rendszeresen tart táncházat felnőtteknek, gyerekeknek pedig tánccal, mesemondással, népi játékokkal, énekléssel egybekötött játszóházat. Hasonló foglalkozásokat és koncerteket fogyatékosok és vakok számára is rendeznek a kreativitás és a hagyományápolás jegyében. Előadásmódjuk követi az autentikus stílust, amelyet saját zenei felfogásukkal is ötvöznek. A zeneakr tagjai: Benke Gráczy (dob, gardon, ének), Ladányi Ferenc (furulya, kaval, tilinkó), Nyíri László (hegedű), Róka Szabolcs (koboz, ének), Fülöp Attila (tánc).