József, Bánk

Búcsú a soulzene királyától

2004.06.12. 00:00

Programkereső

Életének hetvennegyedik évében meghalt Ray Charles énekes, zongorista és zeneszerző. A blues, a soul és az afroamerikai dzsessz kiemelkedő személyisége régóta betegeskedett, de még április végén is koncertezett. Ray Charles – Elvis Presley mögött – a XX. század amerikai szórakoztatózenéjének második legnépszerűbb és legsikeresebb előadója volt.

Az 1930 szeptemberében, a Georgia állambeli Albanyban született Ray Charles Robinson igazi őstehetség volt. Háromévesen kezdett zongorázni, de kottát olvasni már csak a Braille-írás segítségével tanulhatott meg, mert hatévesen, zöld hályog következtében megvakult. Kilenc évvel később újabb tragédia érte: elveszítette a szüleit. Ebben az időben már különböző bandákban zenélt, s hamarosan az iskolából is kimaradt, hogy minden energiáját a muzsikálásnak szentelje. A negyvenes évek végén Seattle-be költözött, és elkészítette első lemezfelvételeit, majd 1951-ben, a Baby Let Me Hold Your Hand című dallal felkerült a slágerlistákra. Ekkor szerződtette a patinás Atlantic lemezkiadó, és nemzetközi karrierje is elindult, miközben New Orleansban, a Modern Jazz Quartet társaságában dzsesszfelvételeket is készített. Az ötvenes évek végétől sorozatban jelentek máig emlékezetes, sokak által feldolgozott slágerei: I Got A Woman, Georgia On My Mind, You Are My Sunshine, What’d I Say, Crying Time, Unchain My Heart, Hit The Road Jack…
Ray Charles a hatvanas évek végétől egyre többet koncertezett Európában; 1971-ben Magyarországra is eljutott. Mind többet foglalkoztatták filmekben, ahol általában önmagát kellett alakítania – ezek közül itthon a Blues Brothers aratta a legnagyobb sikert. A kitűnő énekes-zongorista egyik kezdeményezője volt a Live Aid segélykoncerteknek, főszereplője a We Are The World című lemeznek és a John Lennon-emlékkoncertnek. Hosszú pályafutása alatt több mint tízezer koncertet adott, tizenhárom Grammy-díjjal, számos életműdíjjal és Polar Music Award kitüntetéssel ismerték el. Ray Charles évek óta betegeskedett: akut májbetegségben szenvedett és több csípőműtéten is átesett. Ennek ellenére még idén tavasszal is koncertezett, sőt a közeljövőben egy posztumusz stúdiólemeze is megjelenik, amit Diana Krall-lal, B. B. Kinggel, Elton Johnnal és másokkal készített.