Gábor, Karina, Ders

Urbánus Zajok a Millenárison

2004.06.12. 00:00

Programkereső

Roma és magyar népzene, dzsessz és blues, valamint rengeteg groove – a Halper László vezette Urban Noises ma este mutatja be Gray Days című új lemezét a Millenáris Fogadóban. A koncerten a harminc éve Ausztráliában élő Orszáczky Jackie is beszáll néhány szám erejéig.

Halper ősei között híres prímások sora található – a legtávolabbi ős az 1800-as években élt Patikárius Ferkó –, így gyerekként ő is a hegedűn kezdte, majd a dzsessz és a blues hatására váltott át az elektromos gitárra. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a Vas Zoltán vezette Bluesügyi Hivatalban tűnt fel először a színpadon, majd miután elvégezte a dzsesszkonzit, a bécsi American Music of Institute-ban tanult tovább, ahol több neves dzsessz- és bluesmuzsikussal dolgozott együtt. Belemerült a dzsessz világába, egyre mélyebben és radikálisabban, hogy aztán a megszerzett tudást és tapasztalatot beépítse amúgy bluesos és rockos alapú urbánus világába. A 2003 elején megjelent első lemeze, az Urban Noises igazi one-man-show, valamennyi hangszeren (gitár, szintetizátor, zongora, kalimba, fémbögre) ő játszott, gyakorta szimultán önmagával. A dalok ritmusalapját javarészt a természetes/mesterséges környezetünkből vett zajok adják. A vasvágó gép monoton csattogásától kezdve a kapu vagy az ágyrugó nyikorgásán át az orvosi műszer kattogásáig ezerféle zaj és zörej megtalálható közöttük. Kétségkívül kompromisszumok nélküli zene volt, néha talán túlságosan is az.

Aztán hogy a lemez anyagát koncertszerűen is meg lehessen szólaltatni, Halper létrehozta az azonos nevű együttest, és immár velük készítette el következő albumát, a Gray Dayst. A képlet azóta sem változott, a mostani kilenc kompozíció is sajátos elegye az autentikus magyar és roma népzenének, a dzsessznek, a bluesnak és a modern groove-nak. Talán annyi változott, hogy az Urban Noises zenéjében – a példaképp John Scofield tanácsára – még több lett a „feeling” és a groove. A mai lemezbemutató koncerten ott lesz a lemezen szintén éneklő és basszusgitározó Orszáczky Jackie is.