Benedek

Az évad vége

2004.06.15. 00:00

Programkereső

Az Erkel Színház programjaként most az lesz kiírva néhány hétig, hogy nyári szünet. Búcsúzóul pénteken eljátszották még a Faustot, amiben, ha valaki mondjuk évemte nézi meg a darabot, mindig talál valami újat. Nekem az új most Lehőcz Andrea volt Marthe szerepében. Csak örülni lehet neki: ügyes is volt a szerepben, szép is a hangja, érett az alakítás, mégis fiatal az arc. Kicsi a szerep ahhoz, hogy túl nagy szavakat keressünk hozzá, de érdemes Lehőcz Andreára odafigyelni a jövőben.

Történt egyéb jó is: Fekete Attila a címszerepben elég erőteljesen szólt, és bírta a magasságokat is. Számomra kicsit jellegtelen a hang, nem sokat fejez ki azon túl, hogy „ez is egy szerep”, de legalább ennyi jól érzékelhető. A Mefisztót éneklő Réti Attila ennek bizonyos fokig az ellentéte. Nagyon jellegzetes az orgánum, de a hang nyekegése zavaró, az énekes láthatóan igyekezett, hogy pontosan játssza el a kisstílű, gúnyolódó sátánt, és ha nem is nagyon oldott, de rokonszenves jelenség. Még Bazsinka Zsuzsára könnyű szeretettel gondolni. Óvatosan énekel, de odaadással, már a nyitány alatti jelenléte mást fejez ki, mint a többieké, komoly, zárkózott arca szinte berántja a nézőt a cselekménybe, súlyt és fontosságot ad annak, ami következni fog. Aztán egymás után jönnek a megoldott pillanatok. Margit tiszta tartása az első színrelépéskor, szenvedélyessége a második felvonásban, az a másodperc, amikor megfojtja gyermekét: aki kezdi, csak kétségbeesett, aki befejezi, már tébolyult.

Sajnos a Faust jövőre nincsen műsoron. Furcsa, mert most is tele volt a földszint. Furcsa, mert mindig vannak jelenetek Kerényi Miklós Gábor rendezésében, amelyeknek lehet örülni: most például annak, hogy Faust azért nem tud elmenni Margit kertjéből, mert minden kijáratnál tükröt tart eléje egy ördögöcske. Nem óriási ötlet, csak tisztázza: nem az éj, nem a lobbanó érzékek és nem a szerelem tartja ott Faustot Margitnál, csak az önszeretet. Hiányozni fog a Faust, ahogy hiányzik a Mózes, vagy ahogy komolyabb anyagi áldozatra is hajlandó lennék, ha még egyszer láthatnám az Ormindót. De lehet, hogy csak az a baj: megint öregebbek lettünk egy évaddal.