Beáta, Izolda, Lea

Elhunyt Ray Charles

2004.06.15. 00:00

Programkereső

Ray Charles halála pótolhatatlan veszteség a blues, a soul, a dzsessz, a pop, a rock and roll és még a country és western kedvelőinek is, hiszen soha nem voltak számára műfaji határok. Többen úgy vélik, hogy távozásával olyan egyéniség hagyott itt bennünket, mint Frank Sinatra vagy Louis Armstrong.

Fantasztikusan énekelt, zongorázott, remek zeneszerző és hangszerelő is volt, emellett nagyon jól szaxofonozott és klarinétozott. Több mint tízezer koncertje után április 30-án jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt – immár súlyos betegen, tolószékben.

Georgia államban, Albanyban született 1930. szeptember 23-án. Hároméves korában kezdett zongorázni, s miután hatéves korában zöldhályog következtében megvakult, a hangjegyeket már csak a Braille-írás segítségével ismerhette meg. Hamar árvaságra jutott, ennek ellenére 12 éves korától zenekarokban játszott, sőt 15 évesen az iskolát is feladta a zene kedvéért. Első lemezfelvétele 1949-ben készült. Az ötvenes évek végén jelent meg világszerte legismertebb dala, a What,d I Say, amelyet fekete és fehér zenészek sokasága dolgozott fel.

Ray Charles a legsikeresebb művészek egyike volt. Több Grammy-díjat, 1987-ben életműdíjat is kapott, a Polar-díj kitüntetettje. Az elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé. Több mint kétszáz albumot, számos kislemezt hagyott maga után. Felsorolhatatlanul sok helyen fordult meg a világ számos pontján: 1971-ben Magyarországra is ellátogatott.

794f7005-b6ab-439b-8582-12dfe8459b11

Kollégái, barátai mind nagy elismeréssel beszéltek, beszélnek róla: „minden idők legnagyobb hangja”, „a világi fekete zene megteremtője”, „Amerika ikonja”, „a szórakoztató ipar legnagyobb egyénisége”. Emlékezetes dala, a Georgia On My Mind ((Georgia jár az eszemben) 1979 óta Georgia állam hivatalos himnusza.

Az utóbbi időben is dolgozott még, s ennek eredményeként augusztusra várható nemrég befejezett lemezének megjelenése, amelyen B. B. Kinggel, Elton Johnnal, Willie Nelsonnal, Diana Krall-lal, Norah Jones-szal és másokkal énekel.