Beáta, Izolda, Lea

Továbbképzés zenetanároknak a Kodály Intézetben

2004.06.15. 00:00

Programkereső

A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet akkreditált továbbképzést rendez Kezdők zongoratanítása – Kodály Zoltán zenepedagógiai elvei és Kurtág: Játékok című zongorasorozata nyomán, Héjjasné Szél Zsuzsa által összeállított program alapján.
2405f1b0-f933-4a99-8a1f-5e8d5b9208ea

A tanfolyam beszámolóval zárul és tanúsítványt kapnak a résztvevők. A továbbképzésre elsősorban zeneiskolában zongorát oktató tanárok jelentkezhetnek, akik legalább hároméves tanítási gyakorlattal rendelkeznek és a hangszeres előképzőtől 6. osztályig tanítanak. A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerjék és elsajátítsák a Kodály elvei alapján összeállított, zeneiskolai zongoratanításhoz használható zenei anyagot és annak új szemléletű feldolgozási módját, ötvözve Kurtág Játékok című sorozatával.

A tanfolyam 30 órás, és június 28-ától július 3-áig tart. Főbb tanulmányi területek:
15 óra – zongorajáték módszertan: zenepedagógiai elvek megismerése; ezen elvek alapján összeállított zenei anyag megismerése és gyakorlatban történő feldolgozása; kreativitást fejlesztő játékok beépítése a zeneiskolai anyagba (Kurtág, Kodály és Bartók művei); zeneiskolai tantervi anyagban szereplő különböző stílusú darabok megszólaltatása, tanítási menetének feldolgozása;
9 óra – szolfézs: a kezdőknél használt zenei anyag éneklése és elemzése, formatani és stílusismeretek felfrissítése, valamint Bartók Mikrokozmosz sorozatának elemzése;
6 óra - előadások: Kodály és Kurtág munkássága, valamint Bartók Mikrokozmosz sorozata és az improvizáció a zongoratanításban témakörökben.

A részvételi díj: 25.000 forint, a továbbképzés helyszíne: Kodály Intézet, 6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1.