Benedek

I. Louis Armstrong Jazz Fesztivál

2004.06.16. 00:00

Programkereső

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány 2004. június 25–26-án rendezi meg első ízben a Louis Armstrong Jazz Fesztivált. A fesztivál helyszínének a Budapesttől 50-60 km-re lévő Bánk-i tó víziszínpadát választották, amely helyszín mind elhelyezkedését, mind a színpad és nézőtér méretét tekintve ideális egy nemzetközi fesztivállá bővülni szándékozó zenei esemény számára.
8407b1f5-d151-4e8e-ae20-7a63686dabf9

A Swing Jazz Kultúráért Alapítvány fő célkitűzése a ’20-as, ’30-as és ’40-es évek jazz zenéjének életben tartása, ismertetése. Louis Armstrongot, mint ennek a kornak, zenének a legmarkánsabb képviselőjét választották névadónak. Az ő zenéje, amely a dixieland és a swing zenét tette világszerte népszerűvé, mindenképpen példa értékű azon fiatal muzsikusok számára, akik a stílust szeretik és művelik.

A névadóra emlékezve június 25-én Győrfi Lajos szobrászművész életnagyságú Louis Armstrong mellszobra lesz felállítva a Bánk-i tó partján lévő Tó-Hotel területén. A szobor leleplezésénél jelen lesz Joe Muranyi is. A magyar származású, New York-ban élő, immár hetvenöt éves klarinétos mint Armstrong utolsó klarinétosa vált ismertté. Az elmúlt tíz évben számos alkalommal szerepelt és turnézott Magyarországon. A fesztivál „házigazdái” lesz Joe Muranyi mellett Rókusfalvy Pál és a Jazz Steps zenekar.

Rókusfalvy Pál az egykori Stúdium Dixieland Band vezetőjeként szerette meg és művelte a tradicionális jazzt. A műfaj iránti kötődése és lelkesedése által házigazdai szerepével támogatja a fesztivál sikerét. A Jazz Steps zenekar (2000) a swing korszak kitűnő hangszerelésekben bővelkedő, ismert és kevésbé ismert kompozícióit eleveníti fel. Az együttes klasszikus formában, szaxofon, trombita, harsona, zongora, nagybőgő és dob felállásban működik. A hangszerek mellett Urbán Orsi énekhangja színesíti műsoraikat. 2003-ban két országos turnét játszottak Joe Muranyival. Mindkét CD lemezük anyagát a swing korszak eredeti hangszereléseiből válogatták.

Koncertek:
Június 25. 19:30 Bohém Ragtime Band; 21:15 Four Fathers; 22:45 Benkó Dixieland Band
Június 26. 20:30 Jazz Steps; 22:00 Hot Jazz Band