Emőke

Bécs: a zene éjszakája

2004.06.17. 00:00

Programkereső

E hétvége Bécsben a zenéé. Szombaton – június 19-én – negyedszer rendezik meg a Zene Hosszú Éjszakáját. Az Orf (Osztrák Televízió) és a Bécsi Önkormányzat közös rendezvénye egyetlen nagy zeneteremmé változtatja az osztrák fővárost, amelynek 55 helyszínén várják a legkülönfélébb rendezvényekkel a muzsika kedvelőit.

Minden műfaj szerepel a kínálatban, a könnyűzenétől, a poptól, dzsessztől, népzenétől a klasszikusokig, s alkalmat nyújtanak a legifjabb komponistáknak és előadóknak is a bemutatkozásra. Ezen az éjszakán, este hét órától éjjel 1-ig nemcsak az olyan hagyományos zenei helyszínek várják a látogatókat, mint a koncerttermek vagy a színházak – köztük az Opera – vagy a különböző bárok, hanem egészen meglepő helyeken, például múzeumokban is adnak koncerteket, nem beszélve az utcákon, tereken létesített alkalmi színpadokról. A tavalyi Zene Hosszú Éjszakája szomorú eseménnyel járt együtt: a zűrzavart és a Szépművészeti Múzeum tatarozását kihasználva lopták el máig ismeretlen tettesek a nagy értékű Saliera-t.

Az idén a rendezvény egyúttal lezárja a Bécsi Ünnepi Heteket – a hathetes tavaszi fesztivált. Aki szeretne bekapcsolódni az eseményekbe, a Heldenplatzon már mától megvásárolhatja a 12 eurós (kedvezményes áron 10 eurós) jegyet: ez mind az 55 helyszínre és a különböző útvonalakon a programokra szállító kisbuszokra is érvényes. A buszok is a Heldenplatzról indulnak 15-30 percenként, előre meghatározott útvonalakon. Részletek a www.langenacht.orf.at honlapon találhatók.

Bécs, 2004. június