Sándor, Ede

Megkezdődött a Magyar Hét Kütahyában

2004.06.18. 00:00

Programkereső

Güner Önce, a török egyetem rektora, valamint Lénárd László, a Pécsi Tudományegyetem rektora nyitotta meg június 16-án délelőtt 10 órakor Kütahyában (Törökország), a Dumlupinar Egyetemen a Magyar Hét rendezvénysorozatát.
b2d0bdae-2835-44a3-a44b-f2db60b09541

Az ünnepélyes megnyitó mintegy kétszás fős közönsége előtt beszédet mondott többek között Szalay Zsolt, a Magyar Köztársaság ankarai nagykövete, Ismet Güral, kütahyai tiszteletbeli magyar konzul, Horváth Zoltán, Pécs alpolgármestere, valamint Tasnádi Péter, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke.

A négynapos rendezvénysorozat első rendezvénye a pécsi egyetemvárost, valamint Pécs jelenét és múltját bemutató fotókiállítások megnyitója volt: Mánfai György és Csonka Károly fotóművészek fényképein át kerülhetett közelebb a baranyai megyeszékhelyhez a török közönség. A tárlatnyitón fellépett az Art For Five kvintett, a PTE Művészeti Karának fúvósegyüttese. Délután a magyar vendégek megkoszorúzták Kemal Atatürk, a modern Törökország atyjának szobrát, majd fogadta őket Kütahya tartomány kormányzója.

Telt előadóterem fogadta Lénárd László rektort és Varga J. János történész professzort, akik a magyar és a pécsi felsőoktatás történetéről és jövőjéről, valamint az oszmán birodalom magyarországi emlékeiről és a török hódoltságot követő korszakok török-magyar kapcsolatairól tartottak előadást.

A hallgatói együttműködés első formája egy sportrendezvényként öltött testet, amikor a pécsi egyetemisták kosárlabdában és kispályás fociban csaptak össze a vendéglátókkal. Az esti vacsorán a mohácsi halászcsárda séfjei mutattak ízelítőt a magyar szakácsművészetből, miközben fellépett a pécsi Magura Néptáncegyüttes is.

A rendezvénysorozat csütörtökön a kütahyai Kossuth Ház látogatásával folytatódik, kortárs magyar filmek vetítésével, valamint a helybeli és a pécsi néptáncosok fellépésével a kütahyai főtéren, amelyet élőben közvetít a helyi televízió.