Sándor, Ede

Zenekar a dobozban

2004.06.19. 00:00

Programkereső

Korenchy Gábor nagyjából harminc éve gyűjt régi, zenélő szerkezeteket, sípládákat, fonográfokat, gramofonokat és olyan herkentyűket, amelyekről az ember nem is sejtené, hogy léteznek. Több mint százdarabos gyűjteményéből most nyolcvankettőt állítottak ki a Nagytétényi Kastélymúzeumban.

A kastélymúzeum egyébként egy ötszáz évet átölelő lakáskultúra-kiállításnak is állandó helyszíne, és tapasztalataim szerint előbb érdemes azt megnézni, így könnyebben ráhangolódunk a zenélő tárgyakra. Alexandriában állítólag már időszámításunk előtt két-háromszáz évvel építettek zenélő automatákat. A muzsikáló szerkezetek fénykora mégis a XVII. században kezdődött. A barokk udvarok urai, gondolom, egymást próbálták túlszárnyalni abban, hogy kinek szól szebben-jobban a zenegépe. Kedvencem egy mozgó, fütyülő énekesmadár-automata. Ilyet manapság is árusítanak, csak műanyagból, és a kínaiak csinálják.

Van még madárfüttyöt utánzó zsebóra (modern formája a tv-shopból beszerezhető), de legtöbb féle talán a zenélő dobozokból van, azokat egészen a XIX. század végéig készítették. A mindig éppen divatos zene szólt belőlük, hiszen nem lehetett cserélni a hengereiket. A balatoni büfék elengedhetetlen kelléke, a zeneautomata őse is megtalálható a kiállításon: a polyphon és az euphonion nevű zenegépekbe pénzt kellett dobni, akkor szólaltak meg.

Működés közben a leglátványosabb bizonyára az orchestrion, a hangja is ennek a legszebb. Szekrény méretű doboz, amelybe kis híján egy egész zenekart zsúfoltak bele. A kiállításon nemcsak csodálni lehet a régi kávéházak, szalonok hangulatát idéző masinákat, hanem meg is lehet hallgatni őket. Az emberi hangot először rögzíteni tudó fonográfokból és gramofonokból is látható néhány.

Korenchy Gábor gyűjtő elmondta, hogy egy bizományi bolt kirakatában látta meg az első zenélő szerkezetet. Megvette. Azóta a gyűjtés a szenvedélyévé vált. Eleinte újsághirdetések útján és barátoktól, ismerősöktől szerezte be a tárgyakat, manapság azonban már csak kereskedőktől tud venni zenélő gépezeteket. Vasárnap délután három órától az érdeklődőknek Korenchy úr a működésüket is bemutatja a kastélymúzeumban. (A kiállítás hétfő kivételével 10–18 óráig van nyitva, egészen november 14-éig.)