Emőke

Ma ünnepeljük a zenét

2004.06.20. 00:00

Programkereső

Szerete a világban ma tartják a Zene Ünnepét, amelyet első ízben Franciaországban, 1982-ben rendeztek meg. Akkor Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. A rendezvény gondolata a kezdetek óta ugyanaz: kicsiknek, nagyoknak, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt közel hozni a zenét, a muzsika hangulatát, és ezáltal a vidámságot, a szabadságot. Azóta több mint száz ország csatlakozott a kezdeményezéshez; 1985-ben a Zene Ünnepe nemzetközivé vált.

Az esemény népszerűségét jelzi, hogy 2003-ban már 115 ország 250 városában tartottak koncerteket e napon. Tavaly Párizsban vonzotta a legtöbb érdeklődőt a zene: a csaknem félszáz programra kilencszázezren voltak kíváncsiak. A Saint-Michel és Saint-Germain bulvár környékén szinte minden utcasarkon muzsikáltak hivatásos és amatőrzenészek, s a Zene Ünnepének rendezvényeit az Eiffel-tornyon felvillanó húszezer csillag sziporkázása koronázta meg a nyári napforduló éjszakáján.

Magyarországon az idén már tizedik alkalommal rendezik meg a Zene Ünnepe fesztivált, számos ingyenes szabadtéri koncerttel. Budapestnek ezúttal francia vendége lesz: a Tétes Raides (Merev Fejek) együttes a Millenáris Parkban. Az est magyar résztvevője az egyre népszerűbb Hiperkarma együttes. A nonprofit rendezvény mottója a találkozások és a testvériség.

Kultiplexben 19 30 órai kezdettel Lajkó Félix és bandája játszi, utána 21 órától a Subotica Old Stars muzsikáját hallgathatják az érdeklődők. 23 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra játszik. Az A38 hajón az Anselmo Crew lép fel, 22 órától pedig az Ando Drom muzsikál.