Klaudia

Kuba újra Budapesten

2004.06.21. 00:00

Programkereső

A tavalyi, tematikus WOMUFE után idén újra 100% kubai zenét importál Budapestre az ország egyik legszínvonalasabb világzenei fesztiválja. Június 29-én őrült karibi hangulat várható a Budai Parkszínpadon.
418cba1b-1074-4ed7-aed6-0503bffd0d04

Tavaly már csak egynaposra csökkent ugyan, de ez az egy nap olyan sziporkázóra sikeredett, mintha a korábbi, többnapos programok hangulatát sűrítette volna magába. A Mandel Róbert szervezésében megrendezett WOMUFE világzenei fesztivál idén tizenegyedik éve működik. Kezdetben a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban, később a Budai Parkszínpadon megrendezett nyári fesztivál révén minden idők legnagyobb, Európán kívüli zeneművészeivel találkozhatott élőben a közönség. Az indiai szitáros Ravi Shankar, hegedűs L. Shankar vagy tablás Zakir Hussain, a brazíliai ütőhangszeres Nana Vasconcelos csak néhány név a fantasztikus sorból. A fesztivál túlzás nélkül a világ összes kontinensének autentikus zenéjéből ízelítőt nyújtott eddigi epizódjai során. Egy-egy emlékezetes pillanatban egymástól tízezer kilométerre kialakult zenekultúrák kísérelték meg a közös megszólalást, és a próbálkozások sokszor okoztak feledhetetlen pillanatokat.

A tavalyi fesztivál programjában a szervező ügyesen megtalálta a további működés lehetőségeit, amikor csak kubai zenészeket szerződtetett. A karibi program teltházas közönséget talált magának, és a két zenekar koncertjéből óriási hangulat kerekedett. Az este végén a zenészek lejöttek a színpadról a közönség közé, és hangszeres-táncos menetben olyan karnevált varázsoltak, amitől a tomboló közönség hangulata eufórikussá vált.

A tavalyi hangulat megismétlése várható idén is, hiszen Orlando Valle, alias Maraca megint ellátogat együttesével a Budai Parkszínpadra. A fuvolaművész a havannai zenei élet egyik klasszisa, aki a tradicionális ritmusokat modern hangszereléssel ötvözi, és így képes három generáció tagjait egyaránt lázba hozni. Maraca immár harmadszor lép fel a WOMUFE színpadán, elsőként a legendás Cubanismo zenekarral érkezett hozzánk 2000 nyarán. Maraca igazi zenész család sarja, unokatestvére, a zongorista Ramón Valle idén vette át az egyik legnagyobb kubai jazzfesztivál zenei intendánsi feladatait a nem kevésbé jelentős Chucho Valdestől. A Magyarországon élő énekesnő, Ramón nővére, Elsa Valle szintén a család fontos tagja. Aki ismeri Elsa zenéjét, nem hagyhatja ki Maraca koncertjét sem.

Az est első felében, hét órai kezdettel a népszerű Habana Son Club ad emlékkoncertet Ruben Gonzalez tiszteletére. A népszerű havannai szeptett a legismertebb és legnépszerűbb kubai muzsikusokból alakult. Nevük a divatos kubai zenei forma, a „son” világát idézi, ám az együttes stílusában ezen felül a legpezsdítőbb táncritmusok is megelevenednek, a Cha-cha-cha, a Danzon, a Bolero és a Salsa.

Az idei WOMUFE (kubai) fesztivál 29-én, kedden, este 7 órakor kezdődik a Budai Parkszínpadon.

PROGRAM:

2004. június 29. Festival Cubano – Újra Budapesten, a Budai Parkszínpadon

19.00 óra: Habana Son Club – „Tribute to Ruben” Gonzalez”
20.30 óra: Orlando Valle Maraca & Afro-Cuban all Stars