Sándor, Ede

Uniós pályázatot nyert a BM Duna Művészegyüttes

2004.06.21. 00:00

Programkereső

Sokat táncolt a hétvégén a BM Duna Művészegyüttese. Felléptek a Duna Karneválon és a Hídünnepen. Nagyhírű és nagy múltú a táncegyüttes, de első fecskék abban az értelemben, hogy sikeresen pályáztak az Európai Unió egyik művészeti kiírásán.

- A BM Duna Művészegyüttes igen komoly összeget nyert a Kultúra 2000 európai uniós programpályázaton. Tulajdonképpen mivel is nyerték ezt a pályázatot?

- Nyolc nemzet kooperációjában létrehozandó táncszínházi produkcióra, és ennek európai helyszíneken történő bemutatására nyertük ezt a jelentős összeget – mondta Vincze Andrea, az együttes projektmenedzsere. Ez 135 ezer euró, több mint 30 millió forint. Ez igen magasnak tűnik első hallásra, de azért ez a program eléggé nagyszabásúnak ígérkezik, mivel nemcsak Magyarországon, hanem mind a nyolc nemzet országában, Ciprus, Finnország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Spanyolország kulturális szervezetei, hivatásos táncegyüttesei, művészeti egyesületei partnereinkké szegődtek, közösen létrehozzák ezt a produkciót, és a táncműben megjelenik ezen nemzetek folklór hagyománya, jellegzetes táncai. Természetesen Magyarországról a verbunk, a csárdás nem maradhat ki, a virtuóz férfitáncok Erdélyből, körtáncok, amelyek minden ország hagyományában megtalálhatók. Ennek a programnak az ötlete onnan indult, hogy immár 9 éve megrendezzük a nemzetközi Duna-karnevált Budapesten, ahova szintén hívunk sok-sok országból táncegyütteseket, zenei együtteseket. Épp a hét végén volt záróeseményünk a Margitszigeten a gálaműsor, illetve szombaton, a Hídünnep, egy nagy felvonulás a Lánchídon, és egy nagy, nonstop táncgála a Vörösmarty téren. A Duna Karnevált az a megtiszteltetés érte, hogy 35 európai ország több mint hatezer eseménye közül beválasztották az 500 legjobb közé.

- Hogyan készül a BM Duna Művészegyüttese az Európai Tánckaraván című pályázatnyertes produkcióra?

- Nagy várakozással vagyunk, vasárnap este már szakmailag elkezdtük ragozni a partnerekkel, hogy hogyan tud kinézni ez a nagy közös bemutató – mondta Mucsi János, az együttes művészeti vezetője. Természetesen váltakozó helyszínek vannak. Mi nem akarnánk azt a hagyományos show-felfogást, hogy mindenki egy kicsit táncol a magáéból, és akkor a többiek berohanunk, és a fináléban ott vagyunk, hanem ennek egy rendes ívet szeretnénk adni, hogy súlyozottan ebben a programban most éppen melyik népnek emeljük ki jobban, tanuljuk meg jobban, tömörebben a táncait, és akkor arra rácsatlakozni.