Klaudia

Zenés meghívó Zemplénbe

2004.06.25. 00:00

Programkereső

Ebben az évben a Zempléni Fesztivál - korábbi nevén Zempléni Művészeti Napok - több mint hatvan kulturális eseménnyel, tucatnyi nemzetközi színvonalú koncerttel és előadással várja mindazokat, akik részesülni szeretnének a fesztivál által nyújtott páratlan élményekből.

Az Antenna Hungária Rt. fő támogatásával zajló, augusztus 13. és augusztus 19. között megrendezésre kerülő programsorozat szervezői feladatait ettől az évtől a Hollerung Gábor vezette Interkultur Hungaria Kht. látja el. A rendezvénnyel 2004-ben a régió napilapja is együttműködik. Az újjászületett Zempléni Fesztiválból a Budapest Kongresszusi Központban június 26-án este fél 8-kor kezdődő koncerten kaphat ízelítőt a közönség.

Tradíció és megújulás - ez az augusztusban zajló fesztivál mottója 2004-ben. A szervezők folytatni kívánják azt az értékes hagyományt, ami az elmúlt években fölhalmozódott, ráirányítani az ország figyelmét a csodálatos zempléni térség kulturális és turisztikai értékeire, ugyanakkor megújítani, felpezsdíteni a rendezvényt, és bemutatkozási lehetőséget teremteni a tehetséges fiatal generációk számára. A koncepciónak megfelelően az idei augusztusi rendezvény zenei bázisát két fiatal együttes, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Danubia Szimfonikus Zenekar képezi.

A hagyományokhoz hűen a fesztivál gerincét az idén is a komolyzene alkotja, ám több újdonsággal is találkozhat a közönség. A Danubia Szimfonikus Zenekar augusztus 13-i sárospataki nyitó hangversenye és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 19-i záró koncertje között 5 tematikus nap, így a Tánc, a Régizene, a Világzene, az Új zene és az Opera napja várja a vendégeket. Az idei év újdonsága, hogy az esti fesztiválkoncertek mellett nemzetközi színvonalú hangversenyeket és előadásokat élvezhet a közönség már a kora esti órákban is. A fesztiválon belül erősödik a régió kulturális jelenléte, az európai szintű előadások mellett nagyobb szerephez jutnak a helyi produkciók. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is négy város Sátoraljaújhely, Sárospatak, Tokaj és Szerencs lesz a fesztivál központi helyszíne, ám újdonság, hogy mind a négy helyen lesz esti fesztiválkoncert. A programsorozat ebben az évben is ellátogat a határon túlra. A kassai Szent Erzsébet-dóm ad helyet a Honvéd Férfikar koncertjének, Leleszen a Dohnányi Zenekar Fúvóssextettjét hallgathatja meg a közönség, s a fesztivál vendégei a homonnai orgonafesztiválra is elutazhatnak.

A Budapest Kongresszusi Központban szombat este fél 8-kor megrendezendő beharangozó koncert valódi ízelítőt kínál a fesztiválból, fellép a Danubia Szimfonikus Zenekar és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar is., elhangzik többke között Glinka Ruszlán és Ludmila című operájának nyitánya, valamint Dohnányi Szimfonikus percek című műve.