Emőke

Alkotó sérültek műhelye

2004.06.28. 00:00

Programkereső

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület (MSMME) július 2–5. között Szolnokon rendezi meg XVII. Országos Kulturális Fesztiválját, amelyre 66 magyarországi oktatási és szociális intézményből, továbbá ausztriai intézményekből 1253 résztvevőt várnak 150 produkcióval – tájékoztatott Asztalos Zsolt ügyvezető igazgató.

Az 1994-ben létrejött egyesület célja, hogy megteremtse a családban, valamint az intézményekben élő vagy oda bejáró fogyatékosok számára annak lehetőségét, hogy segítse számukra az egyes művészeti ágak megismerését, és a nyilvános szereplés lehetőségét kínálja számukra, ezzel is segítve az értelmileg sérült személyek önkifejezését, társadalmi beilleszkedését. Az országos kulturális fesztivált évente megrendezik a néptánc, a népdal, társastánc, a vers- és prózamondás, a színjátszás, a bábjáték és a hangszeres zene kategóriájában. Eger, Debrecen, Szekszárd, Gyöngyös, Nagykanizsa, Veszprém és Székesfehérvár után az idén Szolnok lesz a fesztivál házigazdája.

A kiegészítő rendezvények között helyet kap egy a fogyatékos művészek munkáit bemutató országos ipar- és képzőművészeti kiállítás, az egyesület 10 évét átfogó és ismertető szakmatörténeti kiállítás, a sérült művészek által összeállított bélyeg- és képeslap-kiállítás, valamint a fogyatékosság és a művészet kapcsolatát elemző országos szakmai konferencia.

A fesztivál július 2-án, pénteken 10 órakor, az Alföldi Olajbányász Fúvószenekar, valamint a Szolnoki Mazsorett- és Zászlóforgató Csoport bemutatóját követően ünnepélyes megnyitóval kezdődik. A Nemzeti Színkottás Zenekar nyitóképe után kezdődnek az értelmileg sérültek szakmai értékeléssel összekötött művészeti bemutatói, amelyek vasárnap délutánig tartanak a városi művelődési és zenei központban, illetve a Hild téren felállított szabadtéri színpadon, majd esti szórakoztató műsorok következnek koncertekkel. A kulturális fesztivál ünnepélyes záróprogramját július 5-én, hétfőn délelőtt tartják a Tisza Táncegyüttes fellépésével.