Gertrúd, Patrik

Kubai gála a Parkszínpadon

2004.06.28. 00:00

Programkereső

Azok, akik nem tudtak eljönni egy éve a Budai Parkszínpad pezsgő ritmusú kubai fiesztájára, holnap este pótolhatják az élményt. Idén is egynapos és tematikus lesz a már hagyományos WoMuFe, a világzenei fesztivál, és a tavaly először látott-hallott két cubanozenekar lép fel ismét, noha új muzsikusokkal is ismerkedhetünk, és új műsort is hallhatunk tőlük.

Az estet szervező Mandel Róberttől tudjuk, hogy a programot egy legendás zenész, a tavaly 84 évesen elhunyt Rubén Gonzalez emlékének szenteli a fellépő két együttes, a Habana Son Club, valamint Orlando Valle Maraca és új afro-cuban bandje. Gonzalez zongoristaként rendkívül sikeres pályafutást tudhatott maga mögött, amikor a nyolcvanas években visszavonult. Később azonban neki is kijutott a kubai muzsika fergeteges reneszánszából.

Az elsőként játszó Habana Son Club hivatásos turnézenekar. Mindenekelőtt azt kell tudni róluk, hogy a nevükben szereplő „son” szó nem családi kapcsolatra utal, hanem egy sajátosan kubai zenei stílust jelöl. Ez elbeszélő elemekből és jellegzetes zenei lüktetésből áll össze, ami különösen jellemző az együttesre. Habár a HSC zenei gyökereihez nemcsak a „son” tartozik, hanem a csacsacsa, a bolero, a danzon és a salsa is, egyik nagy lemezsikerüket a „son” egyik változatát, az úgynevezett Pilón-ritmust feldolgozó El Pilónnal érték el.

A csodagyerekként kezdett, fuvolavirtuózzá és zeneszerzővé vált Maraca együttese későbbi nemzedéket és némiképp kifinomultabb zenei tudást képvisel az összehasonlításokban gyakran etalonként szereplő Buena Vistához képest. A zenekar vezetője több, jelentős kubai együttesben játszott korábban, a többi között abban a Cubanismóban, amely négy éve nagy sikerrel mutatkozott be a WoMuFé-n. Legnagyobb szakmai sikerét tavaly aratta a Maraca-csapat, amikor – még budapesti fellépése előtt – Grammy-jelölést kapott Tremenda Rumba című lemeze. Azóta még inkább a nemzetközi élvonalba tartozóknak kijáró elismerés övezi munkájukat. Műsoruk a vérpezsdítő hagyományos kubai zenét öleli fel, népszerű, táncolható dallamokkal – amit azért is kell említeni, mert egy éve is sokan táncra perdültek a nézőtéren muzsikájuk hallatán.

– Budapesten igen sok értő híve van a kubai zenének, amin fesztivál- és koncertszervezőként magam is meglepődtem először – említi Mandel Róbert. – Ezért hívtam el újra a két együttest, és ezért lesz az európai focibajnokság szünnapján, kedden a WoMuFe. Remélhetőleg az időjárás kegyes lesz, mert esőnapot nem tartunk.