Emőke

Opera a másság gyűlöletéről

2004.06.28. 00:00

Programkereső

A zsidónő című ötfelvonásos opera francia nyelvű koncertszerű előadása lesz az augusztus 29-én megnyíló VII. Zsidó Nyári Fesztivál egyhetes programjának egyik különlegessége, a művet legutóbb 1937-ben adták elő Magyarországon - közölték a szervezők hétfőn, fővárosi sajtótájékoztatón. Jacques Fromental Halévy operáját a Dohány utcai Zsinagógában mutatják be szeptember 2-án, a címszerepet Tokody Ilona alakítja.

A művet "úgy kell kiásni a hallgatás sírjából", pedig ez a zenemű egykor az egyik legnépszerűbb operának számított a világon, Magyarországon is, méltán - mondta Pál Tamás karmester, az előadáson közreműködő Szombathelyi Szimfonikus Zenekar dirigense. A Liszt-díjas kiváló művész hozzátette: az 1930-as évek borzalmai okozták, hogy az opera lekerült a műsorról, kicsit elfelejtődött, napjainkban azonban reneszánszát éli szerte a világon.

Az 1414-ben Konstanzban játszódó történet a másság gyűlöletéről, elsősorban a zsidósággal szembeni gyűlöletről szól és zsidó mártíromsággal végződik. Az opera ősbemutatója 1835-ben volt Párizsban. A szeptemberi budapesti koncerten fellép a brnói születésű Leo Marian Vodicka, Alekszej Tanovickij orosz basszista, a pozsonyi Klein Ottokár és a ciprusi születésű Mitilineou Cleo.

A fesztiválon az idén kevesebb a vidámság, hiszen ebben az évben emlékezünk a holokauszt 60. évfordulójára - mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója. Tavaly a programsorozat csaknem 100 ezer érdeklődött vonzott, az idén 120 ezer látogatóra számítanak - tette hozzá. A fesztivál augusztus 28-án este az Ankor izraeli gyermekkórus és Kincses Veronika koncertjével nyílik meg a Dohány utca Zsinagógában. Az eseményen felhangzik Wolf Péter "Öröm és Bánat concertino fuvolára és vonós zenekarra Elie Wiesel tiszteletére" című szerzeménye. Másnap Haydn Teremtés oratóriuma szólal meg a zsinagógában, amely a későbbiekben kántor- és klezmerkoncertnek ad helyszínt, és ugyanitt szólaltatja meg Varnus Xaver Beethoven IX. szimfóniáját. A művész a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a zsinagóga orgonája technikai különlegesség és hangzásában is az egyik legnagyszerűbb hangszer.

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében az idén az Erzsébet téri Gödör Klubban rendeznek könyvnapokat. A filmnapok idején az Odeon Lloyd moziban Latabár-filmeket, míg az Örökmozgóban a zsidó állam megálmodójáról, a magyarországi születésű Herzl Tivadarról szóló alkotásokat vetítenek. A Zsidó Múzeumban Herzl halálának 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás, a Budapest Galériában pedig a "Nekem szülőhazám ..." című sorozat részeként Vajda Lajos és Bálint Endre alkotásaiból rendeznek tárlatot. A BZSH égisze alatt meghirdetett, hagyományosan augusztus végén kezdődő fesztivál programjaként Szegeden Marton Éva ad dalestet, Zalaegerszegen kiállítást és kántorkoncertet rendeznek, Nagykőrösön szonátaesetet tartanak, míg Pannonhalmán Thália szolgálatában - zsidó színházművészek a magyar művelődéstörténetben 1837-1944-ig címmel nyílik tárlat.