Sándor, Ede

Rameau Szentendrén

2004.06.29. 00:00

Programkereső

Különleges események ígérkezik a szentendrei Művészetmalomban július 2-án, pénteken és 3-án, szombaton Artemis diadala címen bemutatásra kerülő előadás. A cím valójában Jean-Philippe Rameau első operáját, az Hippolyte et Aricie-t takarja, melynek Prológusában és öt felvonásában a Liszt Ferenc Zeneakadémia opera szakos hallgatói s velük a nézők a Művészetmalom épületének különböző tereit fogják bejárni, a mitikus történettel összhangban a pokol hűvösétől az ég melegéig. (Ajánlatos meleg ruhát hozni!)
1f1a65ce-68c4-4c3a-b443-df710472ce55

Az est legfőbb különlegessége mégsem Kovalik Balázs eredetinek ígérkező rendezése vagy a Varga Judit tollából származó meglepő hangszerelés lesz, hanem maga a darabválasztás, hiszen nem túlzás állítani, hogy a francia barokk opera ismeretlen jelenség Magyarországon. Pedig a valódi zenés színház talán egyik legsikeresebb formája alakult ki a 17-18. század Párizsában. Ez a fajta színház nem a sztárénekes igénytelen magamutogatásáról szól, hanem a katarzisról, melynek szolgálatában a történet, a dramaturgia, a látványos gépezetek és táncok mellett immár a zene is meghatározó szerepet játszik.

A kezdetben elméletírásairól – méltán – elhíresült Rameau meglehetősen későn, 50 éves korában hódította meg az akkor már nagy múlttal bíró francia operaszínpadot, és Hippolyte et Aricie című tragédiájával azonnal a zenei élet középpontjába került. Konzervatív és féltékeny kollégái támadásba lendültek, a kor haladó szellemű zenészei mellé álltak: amiben azonban a két tábor tökéletesen egyetértett, hogy Rameau személye ettől kezdve megkerülhetetlen. A kortársak egy része Rameau művészetét mesterkéltnek és tudálékosnak tartotta – feltehetően nem tudták feldolgozni, hogy színre lépett egy operaszerző, aki jónéhány elméleti munkával a háta mögött, pontosan tudja, hogy mit csinál. Az utókor számára aztán éppen a mű természetessége válik fontossá, az a hallatlan kifejezőerő, amellyel a jól ismert Phaedra-történetet feldolgozza Rameau, ahogy máig hatóan fogalmazza zenévé az emberi természet alapvető jellegzetességeit, a bosszúvágyat, a féltékenységet, a gyűlöletet, s persze a mindent elsöprő, halálos szerelmet.

(2004. július 2-3. 20:30, Művészetmalom, Szentendre, Bogdányi út 32. ARTEMIS DIADALA; km.: a Zeneakadémia operaszakos hallgatói és hangszereseiből alakult kamarazenekar; rend.: Kovalik Balázs)