Donát

XVI. Nemzetközi Gitárfesztivál Esztergomban

2004.07.05. 00:00

Programkereső

A Fesztivált 1973-ban Szendrey-Karper László gitárművész alapította a város felkérésére abból az alkalomból, hogy Esztergom abban az évben ünnepelte 1000 éves fennállását. Alapításakor – az azóta kétévenként megrendezésre kerülő gitáros találkozó – a maga nemében egyetlen volt a világon.
6b42d715-2e25-4df9-b215-5c4624eb7a50

Az itt szerzett tapasztalatok alapján jött létre először a havannai (Kuba), a volosi (Görögország) és a tychy-i (Lengyelország) nemzetközi fesztivál. Az egyes fesztiválokon 20-25 ország 100-120 fiatal gitárosa, valamint 25-30 élvonalbeli gitárművész vesz részt. A rendezvény programját mesterkurzusok, zenekari próbák, gitárverseny Szendrey-Karper László emlékére, valamint a meghívott művészek koncertjei adják. Esztergomon kívül minden alkalommal Budapesten vagy más vidéki nagyvárosban is rendeznek gitárkoncertet. Befejezésként a fesztivál hallgatóiból alakult Bakfark Bálint Nemzetközi Gitárzenekar ad záró koncertet az esztergomi Főszékesegyházban. Minden alkalommal ekkor kerül bemutatásra az erre az alkalomra írt új magyar zenemű is.

A nemzetközi fesztivál megrendezésével a szervezők azt kívánják elősegíteni, hogy a világ minden tájáról Esztergomba érkező vendégek megismerkedhessenek az élvonalbeli gitárművészekkel, hallhassák koncertjeiket, tanulhassanak a jeles vendég professzorok mesterkurzusain. A jövőben a kétévenként megrendezésre kerülő „nagy” fesztiválok köztes éveiben, augusztus elején rendezik meg a versenyt egy „kis” fesztivál keretében. Esténként ezen a rendezvényen is neves szólisták fognak fellépni, a záró koncert pedig a verseny döntője lesz.

A gitárverseny a fiatal tehetséges gitárosok pályájának kezdéséhez szinte elengedhetetlenül fontos mozzanat. A koncertezni készülő új nemzedék legtehetségesebbjei vesznek részt itt, és a díjak is őket próbálják segíteni. A pénzdíjakon kívül az első helyezett meghívást kap több külföldi koncertjátékra, mesterhangszert nyer, azaz elindulhat a szólista pályán. A zsűriben európai koncertszervezők, fesztiválok művészeti vezetői és újságírók vesznek részt. A verseny két kategóriában kerül megrendezésre: az első kategóriában 20, a másodikban 30 éves korig lehet nevezni. A versenyműsorban egy kötelező Bach és egy kortárs magyar művön kívül a műsor szabadon választható. A verseny minden korcsoportban három fordulós lesz, minden nap délelőtt és délután kerül lebonyolításra.

Az idén július 28. és augusztus 1. között megrendezendő XVI. Nemzetközi Gitárfesztiválon délelőtt és délután két korcsoportban a nemzetközi verseny lebonyolítása, esténként neves művészek fellépése kerül sorra. Július 28-án, este hét órától fiatal magyar gitárosok adnak koncertet, fellép Csáki András, Horváth Lajos, a Mozart Duó (Péteri Tibor – Szabó Csaba) és Pusztai Antal. Másnap Kazuhito Yamashita (Japán), majd 30-án Antigoni Goni (Görögország), 31-én pedig Manuel Barrueco (USA) koncertje lesz hallható. Augusztus 1-jén lesz a XVI. Esztergomi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyének döntője.

A verseny színhelye Esztergom Szabadidőközpontja, az esti koncerteké pedig az esztergomi Megyeháza Díszterme (Deák Ferenc u. 4.)