Piroska

Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivál a Parlament előtt

2004.07.06. 00:00

Programkereső

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg július 17-e és augusztus 1-je között a Budapest Tér-Film-Zene Fesztivált a Kossuth téren, amelyen gyerekfilmeket, régi magyar mozgóképeket, színházi felvételeket és klasszikus zenei filmeket láthatnak az érdeklődők.

Gyerekműsorok, régi magyar televíziós játékok, régi nagysikerű filmek, koncert- valamint televíziós operafilmek alkotják az első Budapest-Tér-Film-Zene Fesztivál programját. A Parlament előtt óriáskivetítőkön peregnek például a Hyppolit a lakáj, Behajtani tilos, Dankó Pista, Bob herceg, Meseautó, Lila ákác című filmek képkockái, a gyerekek ismét láthatják Leo és Fred kalandjait, Vízipók csodapók történeteit, vagy a Magyar Népmesék epizódjait. Az érdeklődők színházi előadásokat megörökítő felvételeket is láthatnak, például a Thália Színház, Zenés TV Színház Márió és a varázsló, a Vígszínház Fekete Péter, a Radnóti Máli néni című előadását.

A fesztivál mindezek mellett a fővárosiaknak bepillantást nyújt a klasszikus zene világába is, a régi remekműveket új dimenzióba helyezve. Az operafilmeket megtekintve a nézők alaposabban átgondolhatnak olyan történéseket, belső pszichológiai mozgásokat, gondolatsorokat, amelyekre előadások során nincs alkalmuk. Azért is örvendetes mindez, mert egyes európai nagyvárosokban a klasszikus zenének e formában történő bemutatása már a nyolcvanas évek közepén divatba jött. A berliniek például már 1985-ben az „Erdőszínpad" szabadtéri színpadon élvezhették a világ leghíresebb karmestereinek és zenekarainak felvételeit. Hamarosan Bécsben, Grazban és Salzburgban is követték ezt a példát. A komolyzenei program kiemelkedő része lesz a 15 éve elhunyt Herbert von Karajan világhírű karmester tiszteletére összeállított műsor, amelyhez a bécsi Karajan központ biztosított archív felvételeket.

A Budapest Tér-Film-Zene Fesztivál, amelyet egyébként magyar és osztrák magáncég szervezett, augusztus 1-jéig várja a nosztalgiázni vágyókat.